Tűz pusztított egy körmendi gyárban a gyakorlat szerint

droszler | 2016. október 18 10:00:02 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Egy körmendi, bútorok gyártásával foglalkozó üzem területén gyakorlatoztak október 13-án a körmendi és szentgotthárdi hivatásos tűzoltók

Körmenden tartott ellenőrző gyakorlatot tegnap a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya. A gyakorlat helyszínével az állomány a korábban megrendezett helyismereti gyakorlat alkalmával megismerkedett, ennek során megismerték az épület sajátosságait, az üzem jellegéből adódó speciális jellemzőket, valamint a beavatkozást – tűzoltást és az életmentést – segítő eszközök, illetve főkapcsolók helyét, valamint a menekülési útvonalakat.

A mostani gyakorlat célja az volt, hogy a parancsnok felmérje, az állomány tagjai a korábbi helyismereti foglalkozáson szerzett ismereteiket a gyakorlatban hogyan, milyen színvonalon hasznosítják, alkalmazzák.

A gyakorlat feltételezése szerint az üzem egyik csarnoképületében található apríték-daráló gép elektromos meghibásodása miatt csaptak fel a lángok, az ott tárolt termékek gyulladtak meg. A tűz átterjedt az épület keleti oldalán található udvari apríték-tárolóra, amelyben faanyagot tárolnak. A tűz olyan mértékű volt, hogy veszélyeztette a csarnoképületben található nagy mennyiségű nyersanyagot és a gépeket is.

Rövid időn belül a káresemény helyszínére érkeztek a körmendi és a szentgotthárdi tűzoltók, akik gyorsan, határozottan és szakszerűen kezdték meg a feladatukat. A tűzoltás vezetője már vonulás közben meghatározta a tűzoltó gépjárművek felállítási helyét, az alkalmazandó oltóanyagot, a személyi védőeszközök használatának módját, valamint azt hogy mely egység fogja az oltóanyag ellátást biztosító táplálást megszerelni. A kiérkezést és a felderítést követően – miután a csarnoképület kiürítését követő létszámellenőrzés során kiderült, hogy valamennyi dolgozó elhagyta a veszélyeztetett területet – kiemelt feladat volt a tűz továbbterjedésének, ezzel együtt az anyagi javakban bekövetkező károknak a megakadályozása. A tűzoltás vezetője meghatározta az alkalmazandó taktikát, az oltósugarak számát és helyét. A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően rövid időn belül sikerült a tüzet körülhatárolni, majd eloltani.

A gyakorlat vezetője, Herczeg Zoltán tűzoltó százados tűzoltóparancsnok-helyettes, az értékelés során kiemelt figyelmet fordított a tűzoltás vezetésére, a beosztások szervezésére, a pontos és precíz beavatkozásra, valamint a védőfelszerelések szabályos használatára.

A tűzoltók teljes védőfelszerelésben, minden lehetséges körülmény figyelembevételével hajtották végre a feladataikat, így a tűzoltóparancsnok-helyettes  „MEGFELELT”  minősítéssel zárta a gyakorlatot.

Forrás: Vas Megyei Katasztrófavédelem




Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.