Ne titkolja el a tapasztalt mellékhatásokat!

droszler | 2016. november 09 11:01:26 | közérdekü |

Mellékhatás-bejelentésre ösztönző figyelemfelhívó kampányt tart Európa 2016. november 7-11 között.

A mellékhatás-bejelentés az elsődleges eszköze annak, hogy a gyógyszerhatóság információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól és szükség esetén olyan kockázatcsökkentő intézkedést hozzon, melynek segítségével fenntartható a gyógyszer használatának biztonságossága, illetve az, hogy a kezelésben részesülő betegek számára a kezelésből származó előnyök folyamatosan meghaladják annak lehetséges kockázatait.

A gyógyszerhasználat biztonságossága annál jobban garantálható, minél több információval rendelkezünk a gyógyszerekkel kapcsolatban, ezért fontos, hogy minél több bejelentést kapjunk. A bejelentések segítenek az új mellékhatások felismerésében is.

A gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható mellékhatás gyanúját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek online is lehet jelenteni.

A 22 résztvevő tagállam között Magyarország is vállalta, hogy a brit gyógyszerhatóság által készített animációk segítségével felhívja a figyelmet a mellékhatás-bejelentések fontosságára.

Magyarország a jelentések számát tekintve a statisztikai sorban az utolsók között van évi átlag 1500 beérkező jelentéssel. A cél, hogy elérjük ennek a számnak a dupláját, ami nem lehetetlen vállalkozás, hiszen a hasonló lélekszámú Csehország már elérte ezt a számot – olvasható a weborvos.hu-n.Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.