Mit tegyünk, ha megkülönbözető jelzéssel érkeznek mögénk?

droszler | 2016. december 29 09:21:55 | közérdekü |

A híradásokban gyakran hallhatunk olyan hírekről, amikor a segíteni siető tűzoltók balesetet szenvedtek. Az esetek nagy részében a járművezetők figyelmetlensége a baleset fő okozója, amelyekben nem egyszer tűzoltó kollégák is sérüléseket szenvedtek.

Számos esetben a tűzoltáshoz, műszaki mentéshez igyekvő megkülönböztető fény és hangjelzést használó tűzoltók vagy társszerveik a rendőrök, mentők is balesetet szenvednek, még mielőtt az esethez érnének. Az ilyen balesetek hátterében leginkább a járművezető állampolgárok figyelmetlensége áll. Számos esetben azonban olyan sokkhatás alá kerülnek a sofőrök, hogy nem, hogy segítené a könnyebb előrehaladását az esethez igyekvő kollégáinknak, hanem akadályozza.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a járművezetőket, hogy:

  •     a megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, minden helyzetben adjanak elsőbbséget, és annak akadálytalan továbbhaladását félrehúzódással vagy a szükséghez képest megállással tegyék lehetővé.
  •     az ilyen fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
  •     a forgalomban haladó, megkülönböztető jelzést használó járművet megelőzni tilos, sőt, kötelező megtartani a veszélyhelyzetet kizáró követési távolságot.
  •     gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat középen az ott áthaladó tűzoltó járműveknek.
  •     soha ne lépjünk hirtelen a fékre, hiszen azzal a szirénázó járművet is hirtelen fékezésre kényszerítjük. E helyett nézzünk szét és mérjük fel, hogy merre tudunk lehúzódni, indexeljünk le, ez által jelezve, hogy észleltük a megkülönböztető jelzést használó járművet, majd fokozatos fékezéssel húzódjunk le.
  •    fontos tudni azt is, hogy a tűzoltógépjárművek nagy súlyukból adódóan lassabban blokkolnak, majd lassabban is gyorsítanak újra fel, mint a személygépjárművek, így ennek érdekében is nagyon fontos, hogy ne a hirtelen fékezés vagy megállás módszerét alkalmazzuk.
  •     autópálya, autóút leállósávján a megkülönböztető jelzést használó jármű közlekedhet, így annak minden esetben szabad teret kell biztosítani.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.