Virtuális séta budapesti temetőkben

droszler | 2017. január 03 09:16:21 | internet |
Hírességek síremlékeit fotózza Dr. Varga József, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa.

Saját bevallása szerint az ötletet egy 1963-as osztálykirándulás adta, amikor gimnáziumi magyar tanárával látogattak el a Kerepesi temetőbe. Amikor 2003-ban elkezdett fotózni, eszébe jutott, mennyi szépség van ott felhalmozva.

Azóta rendszeresen készít felvételeket Magyarországon és külföldön egyaránt, bár a mintegy kétezer képből álló archívum nagy része Budapesten készült, a Kerepesi és Farkasréti temetőben, az Új Köztemetőben, illetve a Kozma utcai zsidó temetőben.


Jókai Mór síremléke a Kerepesi temetőben (további fotók)


A gyűjteménybe most már kizárólag olyan síremlékekről készült fényképek kerülnek be, amelyiknél olyan közismert személyiségről van szó, akiről legalább egy magyar nyelvű világhálós lexikonban található szócikk. Varga József azt is elmondta, hogy sokszor az oldal látogatói hívják fel a figyelmét, ha új síremlék készült.

Az oldal böngészve rengeteget meg lehet tudni az elmúlt magyar történelemről, művészekről, írókról, politikusokról, sportolókról, és más közszereplőkről. Ady Endre, Pilinszky János, Jókai Mór, Hajós Alfréd, Semmelweis Ignác, Bartók Béla, és Antall József csakúgy megtalálható a gyűjteményben, mint Árkus József vagy Zámbó Jimmy.

Forrás:agt.bme.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.