A meghekkelt agy - így hat az internetezés az idegrendszerre

droszler | 2017. január 12 04:37:20 | tudomány |

Nemcsak az agyi struktúrákat képes átalakítani, hanem a droghoz hasonló függőséget is kialakíthat bennünk az internethasználat – derül ki a Nemzeti Agykutatási Program keretében elvégzett vizsgálatokból. Janszky József neurológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszékének vezetője szerint az internet hasonló a táplálkozáshoz: élni nem lehet nélküle, viszont a „túlevés” súlyos problémákhoz vezet – írja a hetek.hu.

Az internet agyunk működését is jelentősen megváltoztatja: a világháló például erősíti a képességünket, hogy több mindenre egyszerre tudjunk figyelni – bár ezt többnyire felszínesen tesszük –, miközben egyre kevésbé lesz szükségünk a kézírásra vagy a térbeli tájékozódó képességünkre. Nem vagyunk rászorulva annyira agyunk tartós memóriájára sem, hiszen bármit másodpercek alatt „kiguglizhatunk”, ez azonban csökkentheti a kreativitásunkat, ugyanis ennek egyik alapja az, hogy a tartós emléknyomok, illetve a valós időben észlelt, „munkamemóriában” lévő információk között asszociációkat találunk.

A változások – hangsúlyozza a professzor – nemcsak szokásbeliek, hanem maga az agy is átalakul. Ez azért lehetséges, mert az emberi agy nem egy olyan számítógép, amelybe betápláljuk az információkat és kijön az eredmény, hanem olyan szerkezet, amely menet közben változtatni tudja a saját hardverét: ezt nevezik az agy képlékenységének vagy neuroplaszticitásnak. A neuroplaszticitás nem csak a tudatos tanulásnál működik; automatikusan rögzül az agyunkban például, hogy mi az, ami kellemes a számunkra. Az agy jutalmazó rendszere egy dopamin nevű közvetítő vegyülettel van feltöltve, amely kellemes inger esetén felszabadulva pozitív élményt vált ki. Janszky József kiemelte: ez szoros összefüggésben van a függőségek kialakulásával, a drogok ugyanis a külső érzékeléstől függetlenül dopamint szabadítanak fel, gyakorlatilag meghekkelve az agy jutalmazó rendszerét.  

A cikk hosszabb verziója
itt érhető el.

Forrás: hetek.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.