A füstérzékelő életet menthet a lakásokban!

droszler | 2017. március 09 10:47:04 | Környezeti hírek Körmendieknek |

Az otthonainkban előforduló tűzesetek megelőzését szolgálják azok a füstérzékelők, amelyek a mennyezeten elhelyezve beépített hangjelzéssel riasztanak ha tűz keletkezik

Sokan nem tudják, hogy nem csak a tűz a gyilkos tényező, hanem a tűz során keletkező füst és a különböző mérgező gázok. A halálos kimenetelű szerencsétlenségek legtöbbször éjszaka következnek be. Tévhit, hogy ilyenkor is felriadunk a tűz első jeleire, ez sajnos nem minden esetben van így.

Az otthoni riasztók optikai elven működő füstérzékelővel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy a riasztó érzékelni tud egy esetleges tűzből származó füstöt a levegőben.

Nem tud érzékelni se meleget, se gázt vagy közvetlenül tüzet. Ha a füstérzékelő megfelelően van felszerelve és karbantartva, akkor veszély esetén időben fog jelezni. Tűz esetén másodperceket nyerhetünk vele, aminek köszönhetően időben el tudjuk hagyni a házat és hívni tudjuk a tűzoltókat.

Hova érdemes felszerelni:

Amennyiben a teljes lakás védelmét szeretnénk, akkor minden helyiségben, ahol fűtő, sütő vagy főző, illetve elektromos berendezés található. Amennyiben többszintes épületben lakunk, akkor minden szinten legalább egy érzékelő szükséges a minimális védelem ellátásához. A mennyezet sarkától több mint 50 cm távolságra kell elhelyezni.

Hova nem érdemes felszerelni:

Olyan helyiségben ahol a hőmérséklet 4 °C alá, illetve 40°C fölé emelkedhet. Közvetlen ajtó és ablak mellé, radiátor vagy ventilátor közelébe. Közvetlen a gáztűzhely vagy villanytűzhely fölé (a sütésnél, főzésnél keletkező gőzök is működésbe hozhatják).

Figyelem!

  • A füstérzékelő nem működik, ha letakarjuk, lefestjük!
  • Ha lemerül az áramforrás (9V elem) hangjelzést ad!
  • A riasztót füstérzékelésre tervezték. Nem tudja a tüzet megakadályozni!

Ezen füstérzékelők HOME DETEKTOR néven kerülnek forgalomba!

Vas Megyei KVI



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.