A "mentősáv" alkalmazásával életet menthet!

droszler | 2017. április 04 10:43:38 | Környezeti hírek Körmendieknek |

Számítások szerint a mentősáv használatával a mentők, a tűzoltók és a rendőrök mintegy négy perccel korábban érhetnek egy esetleges baleset helyszínre, ami közel negyven százalékkal növeli a balesetek sérültjeinek túlélési esélyeit.

Kétsávos autóutakon és autópályákon a bal oldali sávban közlekedő járműveknek balra kell húzódniuk, a jobb sávban haladó járműveknek ugyanígy jobbra kell lehúzódniuk. A legszélső jobb oldali sávban haladók igénybe vehetik a leállósávot is, ha másképp nem tudnak félrehúzódni.

A jogszabály 2012. szeptember 1-től így fogalmaz:

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében - a külön meghatározott járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni, az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni, és - ha az így kialakuló "folyosóban" történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi - a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni.

A KRESZ szerint a mentősáv használatának feltételei:

  • a jármű a megkülönböztető jelzést adó berendezését működtetik;
  • a jármű a forgalmat ellenőrzi;
  • a jármű útfenntartást, úttisztítást végez;
  • a jármű, a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását vagy a műszaki meghibásodásának elhárítását végzi;


Segítsük a kék lámpásokat, hogy menthessenek és tehessék a dolgukat!

Fotó: illusztráció

Forrás: VAS MKVI



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.