Áprilies 10-től elérhető az UV sugárzás előrejelzés

droszler | 2017. április 10 18:44:35 | Környezeti hírek Körmendieknek |

A tavaszi és a nyári hónapokban visszatérő gond (a napsütés áldásos hatásai mellett) az erős napsugárzásból adódó leégés megnövekedett kockázata. Újra és újra felmerül a kérés, hogy ezeket a kockázatokat miként lehet csökkenteni. Az OMSZ UV sugárzás előrejelzése segítségével előre megtervezhetjük a szabadidős programjainkhoz kapcsolódó öltözködésünket, a használt védekezés módját és erősségét. Tájékozódhatunk, hány percet tölthetünk a tűző napon, anélkül hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV sugárzás erősségét, illetve szakmailag korrekt módon előrejelzést is készít Magyarország területére.

Amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán, ebben az esetben az OMSZ UV figyelmeztetést ad ki.

Az UV sugárzás mért, előrejelzett adatai, és az UV figyelmeztetés bárki számára, ingyenesen elérhetők az OMSZ (met.hu) honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), valamint a Szolgálat Meteora alkalmazása segítségével.

Forrás és további információ: met.hu



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.