Aratás során keletkező tűzesetek megelőzése a cél

droszler | 2017. július 10 13:34:15 | Környezeti hírek Körmendieknek |

A repce aratásával megkezdődött a betakarítási időszak. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a gazdák figyelmét az aratás ideje alatt a szabályok betartására, amelyek figyelembevételével a tűzesetek megelőzhetőek.

Az elmúlt egy hónap során több hektár száraz fű és aljnövényzet, valamint lábon álló gabona és erdő aljnövényzete égett le Vas megyében.  A betakarítási munkák során jelentkező kisebb figyelmetlenség is tüzet eredményezhet. A száraz aljnövényzeten a lángok gyorsan terjednek. Az aratási munkák során nem elég a tűzvédelmi szabályok ismerete, különösen fontos azok betartása is! A betakarítási munkálatokban részt vevő gépek, berendezések tűzvédelmére, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

A munkagép kezelőjének a mezőgazdasági munka megkezdése előtt, majd annak befejezését követően ellenőriznie kell a kipufogó-vezeték műszaki állapotát, valamint meg kell tisztítania azt a rárakódott éghető anyagoktól. Figyelnie kell a kezelőnek továbbá arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. A tartalék üzem- és kenőanyagot az erő- és munkagéptől, a kazaltól és a gabonatáblától legalább 20 méter távolságra kell elhelyezni éghető hulladéktól, növényzettől mentes területen. Olyan javítási munkálatokat, amely nyílt láng előfordulását eredményezheti, a tarlón elvégezni tilos. A munka szüneteltetésének idejére az aratógépet, egyéb munkagépet a lábon álló kalászos terménytől, a tarlótól, továbbá a kazaltól legalább 15 méter távolságra kell elhelyezni, éghető hulladéktól, növényzettől mentes területen. Ha a tarlótól ez a távolság nem biztosítható, akkor 3 méter széles védőszántáson kívül kell az arató, erő- és az egyéb munkagépet elhelyezni. Az aratást mindig a főútvonal, vasútvonal mellett kell először elvégezni.

Nagy veszélyt jelenthet továbbá a rosszul eloltott cigaretta. A parázs ugyanis veszélyforrása lehet a lábon álló gabonának. Forró, nyári napon pillanatok alatt nagy területek válhatnak ezáltal a lángok martalékává. Éppen ezért a gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre éghető anyagtól és növényzettől mentes dohányzóhelyet lehet kijelölni.

Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy a tűzgyújtási tilalom június 20. óta az ország egész területén visszavonásig továbbra is érvényben van!

Az előírások figyelmen kívül hagyása, vagy az emberi gondatlanság tűz kialakulásához vezethet, ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a gazdálkodók figyelmét a fenti szabályok figyelembevételére és azok betartására!

Fotó: Illusztráció



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.