XI. Megyei Tűzoltó Szakmai Verseny

droszler | 2017. július 21 09:51:59 | közérdekü |

Szombathelyről, Sárvárról, Körmendről és Csepregről, Répcelakról, és Celldömölkről érkeztek tűzoltók a megyei szakmai versenyre, melyet július 20-án tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tét az országos döntőbe való továbbjutás volt.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idei évben is megrendezi felmenő rendszerű tűzoltó szakmai versenyét, melynek első állomása a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett megyei döntő. Vas megyében július 20-án került sor a megyei megmérettetésre, a versenyt Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese nyitotta meg, balesetmentes, sportszerű versenyzésre buzdította a csapatokat. Az ezredes sikeres versenyzést kívánt. A verseny feladatait Pajor László tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő ismertette.

A verseny keretein belül elméleti és gyakorlati feladatokkal mérték fel a beavatkozó tűzoltó állomány szakmai felkészültségét. Elsőként a vetélkedő elméleti része kapta a főszerepet, melyben egy szakmai témájú, tűzoltási, tűzmegelőzési és elsősegély-nyújtási ismeretekből, majd egy KRESZ-szabályokból összeállított tesztlapot kellett legjobb tudásuk szerint kitölteni a résztvevő a hivatásos és az önkormányzati tűzoltóknak. Ezt követték a gyakorlati feladatok.

A gyakorlati versenyszámoknál a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy élethű, tényleges beavatkozásnál is előforduló feladatokat állítsanak össze. A versenybírók értékelték a szakfelszerelések, technikai eszközök szakszerű alkalmazását, a csapat összehangolt munkáját, mindemellett a tűzoltók itt is – csakúgy mint a való életben – versenyt futottak az idővel, hiszen az időeredményeknek ez esetben is döntő szerepe volt.

Az első gyakorlati feladat egy vezetéstechnikai tréning volt, ahol magát a vezetést, a gépjárműfecskendő vezetőjének ügyességét, valamint a rutinpálya precíz teljesítését pontozták a szervezők, melyben a tolatás nehezítette a feladatot. A következőkben egy műszaki mentési feladat várt a versenyzőkre: egy fém alagútban végigkúszva, teljes sötétségben kellett megtalálni a kivezető utat, majd vízsugárral megcélozni az elhelyezett vizes palackokat. Ezen kívül magasból mentő és tűzoltási feladattal is meg kellett birkózniuk a résztvevőknek. Az egészségügyi állomáson pedig a helyes újraélesztést is be kellett mutatnia az indulóknak.

A verseny zárásaként az igazgató-helyettes adta át a győzteseknek járó díjakat. A hivatásos tűzoltók versenyében az első helyezettnek járó serleget ezúttal a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata vihette haza, így ők képviselik Vas megyét az augusztus 28-30. között, Csopakon megrendezésre kerülő országos döntőben. Második helyen a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, harmadik helyen pedig a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság versenyzői végeztek. Az önkormányzati tűzoltóságok közül első helyen a Csepregi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata végzett. A dobogó második fokára a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata állhatott fel, míg harmadik helyen a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság versenyzői végeztek. A legjobb sofőr Dala Tamás tűzoltó törzszászlós, a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépkocsivezetője lett, második Bertalan Sándor, a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság gépkocsivezetője, míg a harmadik helyezettnek járó díjat Haraszthy István, a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság gépkocsivezetője vihette haza. A Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség nevében különdíjban részesült a tűzoltási feladatot kimagaslóan teljesítő Répcelaki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, amelyet Kovács András, az egyesület elnöke adott át.

Gratulálunk az elért eredményekhez!

 

Fotó: Balogh Eszter Vas MKI

Forrás: Vas MKI



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.