A Batthyány család védnöksége alatt Kincsem Erdélybe vágtat

droszler | 2017. október 08 18:04:12 | kultúra |

A Batthyány család védnöksége alatt kerül sor a KINCSEM című magyar sikerfilm délvidéki, erdélyi és kárpátaljai bemutatójára.

A Batthyány család a XV. század óta foglalkozott lótenyésztéssel.
Ez a tradíció Kisbéren is folytatódott.
Az 1848-49-es események nyomán Kisbért, gróf Batthyány Kázmér Magyarország első külügyminiszterének birtokát elkobozták.
E birtok adottságait kihasználva alapították meg 1853-ban a Kisbéri Császári és Királyi Katonai Ménest.
És itt született 1874. március 17-én Kincsem...

KINCSEM Erdélybe vágtat!

A VÁNDORMOZI keretein belül a forgalmazó és helyi szervezőpartnerei közreműködésével végre Erdélyben is bemutatásra kerül 2017, egyben az utóbbi 10 év legsikeresebb magyar filmalkotása, a KINCSEM, mely már majdnem félmillió anyaországi mozinézőhöz jutott el.

Herendi Gábor(Magyar Vándor, Valami Amerika 1-2)Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült romantikus történelmi kalandfilmjének hivatalos erdélyi bemutatójára Kolozsváron, a FILMTETTFESZT keretein belül 2017. október 6-ánkerült sor a Győzelem moziban.

A VÁNDORMOZI a bemutató időpontjával is tisztelgett az 1848-49-es Magyar Forradalom és Szabadságharc leverésének áldozatai, a kivégzett aradi vértanúk, valamint gróf Batthyány Lajos, a független Magyarország első felelős miniszterelnöke előtt.

KINCSEM premier előtt Csíkszeredában, a FILMSZEREDA Fesztivál zárófilmjeként 1.500 székelyföldi néző szívébe lopta be magát.
Október 6-ától kezdődően, egymást követő helyi bemutatók keretén belül, a következő helyszíneken folytatja versenyfutását a nézők kegyeiért KINCSEM:

  • Székelyudvarhelyenoktóber 13-14-én lesz először látható a Stúdió moziban, szintén A VÁNDORMOZI által,

  • Csíkszeredábana Csíki moziban október 11-12-én lesznek újra vetítések

  • Konstancánoktóber 13-ától játssza a Cityplex mozi,

  • Nagyváradonnovember elején kerül moziba, majd A VÁNDORMOZI helyi partnere által jut el Bihar megye településeire,

  • Szatmárnémetibenszintén november elején vetíti A VÁNDORMOZI,

- MarosvásárhelyenazALTER-NATIVE Filmfesztiválzáróestéjén, november 11-én mutatkozik be a film, majd utána műsorra tűzi a Művész mozi, míg A VÁNDORMOZI révénmás Maros megyei településekre is eljut,

- Bukarestbennovember 17-én a Balassi Intézet által szervezett MAGYAR FILMHÉTEN mutatják be,

- szervezés és egyeztetés alatt a további erdélyi és partiumi bemutatókAradon, Brassóban, Nagybányán, Temesváron, Zilahon és még sok kisebb településen, ugyanis A VÁNDORMOZI szervezőinekkitűzött célja aszórványban élő közösségek elérése.

A KINCSEM határon túli régiókban elsőre Felvidéken megkezdett vágtáját Erdély után, majd a Kárpát-medence észak-keleti és déli végeit is magába ölelve folytatja.
A VÁNDORMOZI égisze alatt, helyi partnerekkel együttműködve november elején Délvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is sor kerül a KINCSEM bemutatójára.
Ezekben a régiókban kevés üzemelő mozi működik, ezért a vetítéseknek a települési kultúrházak adnak otthont.

A VÁNDORMOZI által, a szervezők szándéka szerint, minden olyan, akár mozivetítési lehetősséggel nem rendelkező helyszínre szeretnék eljuttatni a KINCSEM-et és további értékes és szórakoztató magyar filmalkotásokat, melyhez szükség esetén a vetítések technikai feltételeit (vetítő, vászon, hangosítás) is biztosítják. Teszik mindezt úgy, hogy hisznek benne:

a magyar film érték és a mozi közösségi élmény!

Ezért a KINCSEM bemutatója mindenhol helyi filmünnep lesz!


A vetítésekről a helyi sajtóban tájékozódhatnak a nézők.


2017. október 6., Székelyudvarhely


Szabó-Bilibók Attila
A Vándormozi



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.