Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2003. november 03 12:35:00 | körmendi hírek |
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Körmend Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2003. október 30-i üléséről
1. Távhődíj emelése:

* A RÉGIHŐ Kft. távhődíj emelésének kezdeményezésével fordult az Önkormányzathoz. Kérésében előadta, hogy a távhőszolgáltatási díjak utolsó megállapítása óta kétszer is emelkedett a földgáz ára, 2003. május 15-én, illetve október 15-én. Mivel az emelkedés jelentős mértékű, ezért kéri a távhőszolgáltatási hődíj emelését is.
* A Képviselő-testület ezek alapján a 11/1999.(X.21.) számú rendeletének mellékletét az alábbiak szerint módosította:
- A lakossági hődíj 938, 56 Ft/GJ-re változik
- A lakossági használati melegvíz 281, 46 Ft/m3-re változik
- Az egyéb fogyasztói hődíj 1452, 62 Ft/GJ-ra
- Az egyéb fogyasztói használati melegvíz 436, 02 Ft/m3-re változik.
(A díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.)

2. A Képviselő-testület beszámolót hallgatott meg az Egészségügyi és Népjóléti Bizottságra, valamint a polgármesterre átruházott hatáskörök gyakorlásáról, valamint a Mátyás Király Utcai Óvoda működéséről.

3. Önkormányzati kiskincstár létrehozása:


* A Kiskincstár létrehozásának lehetőségével már a szeptemberi ülésen is foglalkozott a Képviselő-testület.
* A szeptemberi ülést követően az Önkormányzat illetékese tárgyalásokat kezdeményezett a Nagykanizsán működő Városi Kincstár vezetőjével.
* Az intézményi kincstár azt jelenti, hogy az Önkormányzat létrehoz egy intézményt és ehhez hozzárendeli a többi intézményt ( szociális intézmények, óvodák, iskolák, MIK, Körmend Város Gondnoksága, Tűzoltóság), mint részben önálló intézményt.
A Kórház-Rendelőintézet nem kerül ebbe bevonásra, mert az OEP nem az Önkormányzatot, hanem a Kórházat finanszírozza.
* A Kincstár a jelenlegi GAMESZ-ra épülne.
* Hangsúlyozandó, hogy a bevonandó intézmények szakmai önállóságukat megőrzik, és a munkáltatói jogokat is gyakorolják, viszont gazdasági önállóságukat elvesztik (részben önálló intézményként működnek tovább).
Az intézményi kincstár látná el a tervezéssel, előirányzat felhasználással, készpénzkezeléssel, könyvvezetéssel, beszámolási kötelezettséggel járó feladatokat.
* Előnyei:
- A kincstár létrehozásával megvalósul egy egységes tervezési módszer, amely során össze lehet hasonlítani az azonos jellegű intézmények működését, és amellyel több millió Ft. takarítható meg a gazdálkodás során
- Létszám racionalizálásra is sor kerülhet, amely előreláthatólag 4-8 főt érint
- Pénzügyi teljesítések szabályozásával a többlet befektetési lehetőségek nőnek, ez kamatbevétel növekedéssel is jár
- költségvetési megtakarítás áll (kb. 10-12 mFt) elő az egységes tervezésből adódóan.

* A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Kiskincstári rendszert 2004. január 1-vel kialakítja.



4. Játszótér fejlesztési koncepció:

* Felülvizsgálatra került Körmend játszótéri állománya is. Ennek aktualitását jelzi, hogy 2007 december 31-ig a Magyarországon lévő összes játszóteret az Európai Uniós szabványoknak megfelelően át kell alakítani.
Az Önkormányzathoz az elmúlt időben több jelzés is érkezett, amelyben kifogásolták a játszóterek állapotát, az elkészült fejlesztési koncepció erre is választ ad.
* A játszóterek állapotának felülvizsgálatánál az Önkormányzat támaszkodott a szülői észrevételekre, javaslatokra is. A visszajelzések alapján a szülők többsége több játék felszerelését kérte a korosztály igényeinek figyelembe vételével. Kérés hangzott el több hulladékgyűjtő edény, valamint köztéri bútor (padok) kihelyezésére is.
* Az Önkormányzat célja, hogy olyan játszóterek kerüljenek kialakításra, amelyek bárki által könnyen elérhetőek, és korszerű pihenőparkként funkcionálnak. Szükséges egy központi játszótér kialakítása is, erre a legalkalmasabb az egykori Várkerti Játszótér helye lenne.
* A Képviselő-testület határozatában 2004 és 2006 közötti időintervallumban a következő feladatokat jelölte ki:
- 2004: Felsőberki, Horvátnádalja, Rába-part, Béke- park, Kauz -rét, Nap u. déli részének játszótereinek felújítására kerül sor, valamint a meglévő játszóterek felújítását is el kell végezni 2004. március 31-ig, és a nagyobb játszóterekre padokat kell kihelyezni, 5mFt
- 2005: Várkert, Bartók B. Ltp., Avar u., Németh M. u. tömbbelső játszótereinek felújítására kerül sor, 8 mFt.
- 2006: Kossuth u., Deák u. tömbbelső, Dózsa Gy. U. tömbbelső, Alsóberki játszótereinek felújítása, 5mFt.


5. Csatlakozás a Hátrányos helyzetű diákok Arany János Tehetséggondozó Programjához

* Az Oktatási Minisztérium hirdette meg a Hátrányos helyzetű diákok Arany János Tehetséggondozó Programját, amelyhez helyi önkormányzatok és kisebbségi önkormányzatok csatlakozhatnak.
* A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű tehetséges diákok továbbtanulását. A program révén lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek olyan gimnáziumokban, kollégiumokban tanuljanak, nevelődjenek tovább, amelyek célul tűzték ki a tehetséggondozást. A sikeresen pályázó tanulók 5 éves képzésben vehetnek részt, ennek 1. évében felzárkóztatás folyik.
* Körmenden jelenleg egy szülő gyermeke érdeklődik a program iránt (emellett megkezdődik a támogatás iránti igények felmérése is).
* A Képviselő-testület úgy döntött, hogy csatlakozik a programhoz, és vállalja, hogy az általa delegált diákok számára a programban való részvétel idejére havi 5000 Ft támogatást nyújt.

6. Pályázati részvétel az "Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése" elnevezésű PHARE Orpheus programon

* A Fő tér rekonstrukciójával kapcsolatos elképzeléseket már több alkalommal is tárgyalta a Képviselő-testület, és egyben kijelölte a rekonstrukció fő irányvonalát ( Kossuth-szobor áthelyezése a Városháza épülete elé, volt szovjet hősi emlékmű helyén látvány, mozgás-és hangélményt keltő csobogó építése, illemhely lebontása, szökőkút felállítása, parkolók elhelyezésének megváltoztatása stb.).
* Az Altus Savaria Tervező Iroda elkészítette a Szabadság tér felújítási terveit, amelynek kapcsán közmeghallgatás is lezajlott.
* Közben kiírásra került az "Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése" elnevezésű PHARE program (Orpheus program). A pályázaton 10%-os önrész biztosítása mellett 90% vissza nem térítendő támogatás nyerhető. A benyújtási határidő 2003. november 7-e.
* Körmend pályázatának I. komponense a belváros rehabilitációját célozza meg (Fő tér és Vida József utca rehabilitációja, zöldfelületek megújítása, Városháza és Centrál épület rehabilitációjához kapcsolódó tervpályázat, kiviteli tervek készítése). Az I. komponens esetében a főpályázó Körmend Város Önkormányzata, a pályázatba bevont partner Körmend és Kistérsége Önkormányzati Területfejlesztési Társulás, valamint a Polgári Összefogás Körmendért Egyesület.
* Körmend pályázatának II. komponense a városközpont közlekedési szempontból való jobb elérhetőségét célozza meg (Batthyány-Strattmann u-8-as számú főút-Bíróság épülete közti szakasz rekonstrukciója, közműfejlesztés, közvilágítás, kerékpárút építése, útburkolat csere). A főpályázó a II. komponens esetén a Vas Megyei Közútkezelő Kht, a pályázatba bevont partner Körmend Város Önkormányzata.
* Az önrész az I. komponens esetén 265.883 euró (67.800 eFt.), II. komponens esetén 15.686 euró (4mFt.).
* A Képviselő-testület úgy döntött, hogy vállalja az önrész biztosítását, és ezáltal biztosítja Körmend részvételét a pályázaton.

7. "Boldog Batthyány-Strattmann László Ösztöndíj pályázat" elbírálása:

* A Képviselő-testület májusi ülésén rendeletet alkotott a Boldog Batthyány-Strattmann László ösztöndíjról. A rendelet értelmében a beérkezett pályázatokat az Egészségügyi és Népjóléti, valamint az Oktatási, Ifjúsági és Ifjúságvédelmi Bizottság bírálja el együttes, átruházott hatáskörben.
* A pályázati kiírásra 7 pályázat érkezett, közülük a rendeletnek megfelelően 3 fő részesülhet 1 tanulmányi féléven keresztül az ösztöndíjban, amelynek összege havi 25.000 Ft.
* A bizottságok döntése alapján a következő 3 hallgató részesülhet az ösztöndíjban:
- Büki Katalin (Széchenyi I. Egyetem, környezetmérnöki szak)
- Csernyik Annamária (Berzsenyi D. Főiskola, könyvtár szak)
- Molnár Anita (Pécsi Tudományegyetem bölcsészettudományi-angol szak).
* Az ösztöndíj 2004 januárjában ismételten kiírásra kerül.

8. Nyelvi előkészítő osztály indítása a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

* Mivel a közoktatási törvény lehetőséget ad a gimnáziumoknak (és szakközépiskoláknak) arra, hogy a 2004/2005-ös tanévtől kezdődően nyelvi előkészítő osztályt indítsanak, Körmend Város Önkormányzati Képviselő-testülete határozatában úgy döntött, hogy ezt támogatja.
* Ugyanakkor a nyelvi előkészítő osztály indítása nem jár az osztályok számának növekedésével, vagyis a 2004/2005-ös tanévben a 9. évfolyamon 2 osztályt lehet szervezni, de ezek közül az egyik hagyományos (4 éves) tanulmányi idővel működik majd.



2003. október 31.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.