A víz egészségmegőrző szerepéről

droszler | 2003. november 04 23:41:13 | körmendi hírek |
Meg kell tanulnunk a vízivást is

A víz és a vízkezelések címmel Köbel Wolfgang tartotta a "Mit tehetünk egészségünkért?" című előadássorozat utolsó előadását október 30-án a körmendi Faludi Ferenc Városi Könyvtárban.

- Ez egy kicsit furcsán hangzik, de meg kell tanulni helyesen vizet inni, megszokni a legegyszerűbb dolgokat - jelentette ki előadása elején Köbel Wolfgang, majd arról beszélt, hogy a víz áldás az ember számára, víz nélkül nem lehetne élet. Bármilyen folyadékot veszünk magunkhoz, a szervezet abból kivonja a vizet, de nem mindegy, hogy mennyi energia árán. Nem minden folyadék egészséges, épp ezért szervezetünk számára az a legjobb, ha nem üdítőket, és más, a reklámokban szereplő italt veszünk magunkhoz, hanem tiszta vizet. Az üdítőket, gyógyteákat is emészteni kell, a vizet pedig nem. A táplálkozás során bevitt folyadék mennyisége mellett egy 70 kg-os embernek 1,5 liter vízre van szüksége, "súlyosabb egyéniségeknek" 2-2,5 l-t kellene inniuk.
Nagyon triviális kérdés, de mégis fel kell tenni: hogyan kell helyesen vizet inni? Van néhány általános élettani szabály, amit ajánlatos figyelembe venni. Például jó, ha reggel ébredés után éhgyomorra megiszunk két pohár szobahőmérsékletű vizet. Ne igyunk közvetlenül az étkezések előtt, mert így a nyál a gyomorba kerül, ahelyett, hogy az étel emésztését a szájban készítené elő; sem az étkezések alkalmával, mert az az emésztési savakat és enzimeket hígítaná. Jobb megoldás, ha inkább étkezés előtt fél órával iszunk, majd egy órával az étkezést követően. Két étkezés között igyunk két pohár vizet. Este nyolc órakor igyuk a napi utolsó pohár vizet. Általános, télen-nyáron érvényes szabály, hogy langyos vizet fogyasszunk, mert az csillapítja legjobban a szomjat. Az jelzi, hogy elegendő a folyadék bevitelünk, hogy naponta legalább egyszer teljesen áttetszővé válik a vizeletünk. Leheletünk minősége jelzője emésztésünknek, jó leheletet jó táplálkozással lehet elérni, akkor, ha nem erjed semmi beleinkben. Az olajos hal emésztési ideje a leghosszabb: másfél nap.
Az előadás második felében a hidroterápiáról esett szó. Arcüreggyulladásnál segíthet, ha egy tálba nagyon meleg vizet töltünk, egy másik tálba hideget, és belemártjuk váltva tízszer mindkettőbe arcunkat, addig a vízben tartva, amíg a lélegzetünket vissza tudjuk tartani. A migrénes fejfájás jó ellenszere a forró vizes lábfürdő. Ha kétszer-háromszor jeges vízbe is váltva betesszük a lábunk, akkor erősíti az immunrendszerünk. A "terápiát" a hideg vizes lábfürdővel fejezzük be, és minden vízkezelés után közvetlenül legalább egy órát ágyban kell alaposan betakarózva tölteni.

CsT
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.