A növényábrázolás művészete

droszler | 2003. november 05 23:45:18 | kultúra |
Növényábrázolásokból nyílt tárlat Szombathelyen, a Savaria Múzeumban. A kiállításon magyar és külföldi illusztrációk egyaránt láthatók. Közös bennük, hogy valamennyiük kötődik Vas megyéhez.



Színes akvarellek, egyszínű tusrajzok a középkortól egészen századunkig. De nemcsak ettől különleges a Savaria Múzeum utolsó tárlata.

Vig Károly muzeológus, Savaria Múzeumban

A kiállítás gyakorlatilag végig követi a növényábrázolások technikai fejlődését a kezdetektől napjainkig: fametszetek, rézmetszetek, akvarell festémények és különböző kőnyomatok.

Láthatók XVII. századi gombaábrázolások az úgynevezett Clusius-kódexből, illetve gyógynövények későbbi korok füveskönyveiből. Csapody Veronika néhány illusztrációja még ma is viszontlátható a növényhatározók lapjain.

Keszei Balázs botanikus

Olyan művészek munkáit ismerhetjük meg, akik nemcsak művészi alkotásokat készítenek, hanem azok tudománytörténei, tudományos szempontból is első rangúak. Úgy mutatják be a növényeket, ahogy a legjobb fotók sem tudják.

Az ábrák készítésekor számos részletre kell ügyelni. Legfontoabb, hogy a rajz szép és pontos legyen. Korábban nem mindig követték ezeket az elvárásokat. Így született meg például a mandragóra misztikus és a termést, virágot egyszerre hozó barackfa ábrázolása.

Kloiber Alexandra Pro 28

Forrás: www.vasmegye.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.