Hiánypótló honlap indul a szülő-gyerek kapcsolatok fejlesztésére

droszler | 2018. január 29 18:41:58 | internet |

Hiánypótló honlap indul a szülő-gyerek kapcsolatok fejlesztésére

 

Magyarország, 2018. január 29. – Fontos küldetést kíván teljesíteni a Szerencsejáték Zrt. támogatásával induló „Hogyan mondjam el neked?weboldal. Az új és hiánypótló portál célja, hogy a szülőket, pedagógusokat segítse a függőségekről, a családi nehézségekről, konfliktusokról való hatékony beszéd nyelvének és kultúrájának elsajátításában, ennek révén pedig a szülők és tanárok megfelelően tudják segíteni a fiatalokat énerejük fejlődésében.

Tizenéves korban drasztikusan megugrik a különböző szerhasználó magatartások (dohányzás, alkohol, szerencsejáték, drogok) kockázata. Mivel ekkorra már kialakult a fiatalok személyisége, kiemelkedően fontos, hogy akár önállóan is helyt tudjanak állni nehéz helyzetekben is. De vajon felkészültek-e erre a mai kamaszok? Mennyit beszélgetnek velük szüleik, pedagógusaik ezekről a korántsem egyszerű témákról?

Az oldal indítása kapcsán tavaly év végén, 2000 fő megkérdezésével lefolytatott online reprezentatív közvélemény-kutatás adataiból az derült ki, hogy a ma tinédzsereket nevelő szülők közel kétharmada a különböző függőségek negatív hatásaitól félti leginkább gyermekét.

Gondoljunk például a kiskamaszok – sőt sok esetben még fiatalabbak – internetezéssel, okoseszközökkel és közösségi oldalakon eltöltött idejére. A kutatásban a szülők több mint fele számolt be arról, hogy ez a fő konfliktusforrás gyermekével.

Bár a felmérésben résztvevő válaszadók szinte kivétel nélkül hatékony konfliktuskezelésre törekszenek családjukon belül, ennek ellenére gyakoriak a már generációk óta oly jól ismert és begyakorolt szülői dörgedelmek, mint például a „hányszor mondjam még el”, vagy az „engem nem érdekel, hogy XY mit csinál”, vagy éppen a teljesen hatástalan „háromig számolok” fenyegetés, amelyek nem meglepő módon a gyerekeknél süket fülekre találnak.

Az oldal indítása előtt végzett kutatásból az is kiderül, hogy a szülők konkrét probléma esetén legszívesebben szakértőkhöz (pszichológusokhoz, családterapeutákhoz) fordulnának, és fontos tanácsadónak tartják a pedagógusokat, saját családtagjaikat, vagy éppen hasonló problémával szembesülő szülőtársaikat is. Éppen ezért a „Hogyan mondjam el neked?” oldal több területen igyekszik majd kézzelfogható segítséget nyújtani az azt felkereső olvasóknak. A cikkekben konkrét példákon keresztül mutatják be a téma ismerői, több neves szakember, mint például Demetrovics Zsolt, dr. Skíta Erika és Turáni Szabolcs, hogy a szülők hogyan tudják gyermekeik személyiségének fejlődését hatékonyan segíteni. Mindemellett a pedagógusok is választ kaphatnak, hogy milyen élményszerű módszerekkel tudnak jobb kapcsolatot építeni a diákokkal. Az oldal nagy előnye, hogy egyaránt lehetőséget biztosít szülőknek, pedagógusoknak arra, hogy fórumokon keresztül egymásra találjanak és beszélgessenek a számukra fontos kérdésekről, így azok is visszaigazolást nyernek, akik eddig azt gondolták, hogy egyedül vannak a problémáikkal.

A „Hogyan mondjam el neked?” oldal működését a Szerencsejáték Zrt. támogatja. A nemzeti lottótásaság régóta elkötelezett a szerencsejáték-függőség fiatalkori prevenciója mellett és idáig is számos programmal támogatta ezen függőség kialakulásának megelőzését. A „Hogyan mondjam el neked?” oldal elindítását közel egy éves, elismert hazai addiktológusokkal, pszichológiai szakértőkkel, gyermekterapeutákkal folytatott közös gondolkodás előzte meg. Ennek eredményeként fogalmazódott meg az a célkitűzés, miszerint erősíteni kell a mai fiatalok önbizalmát, énerejét; valamint fejleszteni a szülők és gyermekeik közötti kommunikációt. Hiszen az egészséges énképpel rendelkező gyerekek később kamaszkorukban könnyebben néznek szembe az őket érő kihívásokkal a kritikus helyzetekben is.

 

 

További információ:

www.hogyanmondjamelneked.hu

https://www.youtube.com/channel/UC-1z8_SZpqJZY0jiO_Wn85wLakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.