Önkormányzati gazdálkodás- helyzetértékelés

droszler | 2003. november 06 22:29:32 | körmendi hírek |
Mivel az elmúlt időszakban olyan hírek jelentek meg egyes folyóiratokban, amelyek nem fedik, sőt elferdítik a valóságot, Körmend Város Önkormányzata nevében szükségesnek tartom az alábbiak közzétételét:

Önkormányzati gazdálkodás- helyzetértékelés


Körmend Város Önkormányzati Képviselő-testületének október 9-i rendkívüli ülésén javaslatként elhangzott, hogy készüljön kimutatás arról, hogy az egyes beruházásokra mekkora összeget fordít az Önkormányzat. A képviselői javaslat arra irányult, hogy áttekintést lehessen kapni az Önkormányzat vállalásairól, felelősségteljes gazdálkodásáról.

Ennek kapcsán elmondanám, hogy az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésére a féléves beszámolók szolgálnak. A Képviselő-testület augusztus 28-i ülésén egyhangúlag elfogadta az I. féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót.

A beszámolóból kiderült, hogy a működési bevételek I. féléves teljesítése jó, 53%-os, és a felhalmozási bevételek között megtervezett 60.302 eFt. is év végére várhatóan teljesülni fog.
A működési hiány 100 mFt körül alakul, amely az előző évi 220 mFt-os hiányhoz képest mindenképpen jelentős előrelépést jelent. Az Önkormányzat célja továbbra is az, hogy megállítsa a város eladósodását, kényszerű, de halaszthatatlan racionalizáló lépésekkel a várost ismét a fejlődés útjára állítsa.

A működési hiány csökkentése mellett több olyan döntés is született, amely a város felemelkedését, fejlődését hivatott előmozdítani. Az Önkormányzat 2003 februárjától pályázati referenst alkalmaz, az Ő munkájának eredményét is jelzi, hogy Körmend az elmúlt egy évben összesen 149.679.000 Ft pályázati pénzt nyert el. Ebből jelentős összeget képez az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium által, a szociális alap-és szakellátás fejlesztésére, szakmai programokra kiírt pályázaton elnyert 36.644.000 Ft, valamint az ÖNHIKI-s pályázaton szerzett 21.804 eFt, és a BÉRHIKI-s pályázaton elnyert 82.207 eFt. Ugyancsak jelentős összeg származik a települési hulladék közszolgáltatás fejlesztéseinek támogatására kiírt pályázatból, ahol az elnyert összeg 3 millió 609 e Ft. Körmend Város Gondnoksága számára kistraktor, valamint önjáró fűnyírógép beszerzésére 4 mFt-ot nyert a város.

Jelenleg is több pályázat áll kidolgozás alatt, így munkálatok folynak a Szabadság tér felújítását célzó Orpheus -PHARE program, a szociális bérlakás építésére kiírt pályázat, a szennyvíztisztító korszerűsítésére irányuló PHARE CBC pályázat, a biofűtőmű oktatóbázissá fejlesztése céljából benyújtott pályázat, valamint a játszóterek építésére kiírt pályázat kidolgozása kapcsán. Emellett az Önkormányzat önerő biztosításával és szakmai tanácsadással segíti az önkormányzati intézményeket, iskolákat sikeres pályázatok benyújtásához.

Látható tehát, hogy az Önkormányzatnál kiterjedt pályázati munka folyik, amely csak erősödhet hazánk Uniós csatlakozásával, hiszen Körmendnek is fontos érdeke, hogy az uniós forrásokból jelentős összeget szerezzen különböző beruházások megvalósítására.

Mindezek mellett 2003-ban az Önkormányzat olyan jelentős, a lakosság érdekeit szolgáló feladatok elvégzése mellett döntött és biztosított rá pénzügyi fedezetet, mint pl.:

- közvilágítási hálózat további bővítése,
- a Kórház részére műszerbeszerzések (ultrahang készülék, vastagbél tükör javítási költségét, artroscop készülék stb),
- szociális bérlakások felújítása, szociális bérlakások építésére 70 mFt elkülönítése,
- orvosi ügyeleti feladatok fenntartása,
- Ady E. utca - Mátyás király utca keresztezésének csapadékvíz elvezetéséhez szükséges csatorna építése,
- Somogyi Béla utcai élelmiszerüzlet körüli területrendezés,
- temetők vízellátásának kiépítése, temetők felújítása,
- Okmányirodába ügyfélhívó rendszer telepítését, Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése,
- Helyi építési szabályzat elkészítése,
- ÖNO bővítése,
- Ipari park létesítéséhez területvásárlások,
- a Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása kapcsán a Batthyány emléktemplom környékének rendbetétele,
- Kiemelt sportegyesületek, szerveztek terembérleti díjának támogatása, kosárlabda csapat támogatása stb.

E tárgyban a Képviselő-testület novemberi ülésére tájékoztató jelleggel előterjesztés is készül.

A felelősségteljes önkormányzati gazdálkodás részét képezi a tartalékképzés is. A város költségvetésében 125 mFt van nevesített céltartalékként (fejlesztésekre), és 20 mFt szabad céltartalékként elkülönítve. A gazdálkodási tartalék (működésre) 4 mFt.

Önkormányzatunk tehát továbbra is arra törekszik, hogy beruházások tervezésével, Európai Uniós pénzeszközök megszerzésével, fejlesztési programok kidolgozásával Körmend felemelkedését elősegítse. A települési önkormányzatok alulfinanszírozása ellenére igyekszünk a rendelkezésre álló pénzeszközöket optimálisan és a nyilvánosság bevonásával felhasználni. Költségvetési rendeletünk, valamint az arról készült beszámoló a Polgármesteri Hivatalban, valamint a könyvtárban továbbra is megtekinthető.



2003. november 4.




Bebes István
polgármester


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.