Az örök Biblia a képzőművészetben

droszler | 2003. november 09 18:54:13 | körmendi hírek |
November 5-én "Örök Biblia, Bilblia Aeterna" címmel nyílt képzőművészeti kiállítás a Városi Kiállítóteremben.

Dr. Reisinger János irodalomtörténész megnyitó beszédében elmondta, hogy a gyűjtemény húsz év alatt állt össze. Mivel akkor kezdte bibliai témájú előadásait tartani szerte az egész országban, és külföldön is számos helyen megfordult, útjai során sok művésszel ismerkedett meg. Egyikük-másikuk arra is megkérte, hogy nyissa meg a kiállítását. Az ország 40-50 városában járva gyakran képtárakban zajlottak az előadások.
A gyűjtemény alapját képező első illusztrációt Borsos Miklós készítette 1980-ban a Zsoltárok könyvéhez. A kiállításon olyan képek is láthatók, melyeket az Oltalom Alapítvány segítségével vásároltak anyagi támogatásra szoruló művészektől, például volt olyan festőművész, akinek a költséges külföldi műtétjéhez tudtak így hozzájárulni. Az alapítvány egyik felfedezettje és támogatottja például egy roma festőművész. Egyetlen magyar festőnek van kiállítva képe a washingtoni Capitoliumban, ő Nagy Éva, akinek egyik festménye most Körmenden is megtekinthető.
A kiállított képek a Föld teremtésétől (Az élet fája - Kurencs Julianna alkotása) az újjáteremtéséig (Füleky Adrienn Apokalipszis illusztrációi) tekintik át az emberiség történelmét a bibliai események fényében. Dr. Reisinger elmondta, hogy egy fővárosi kerületi lapban megjelent interjúban olvasta, hogy valakitől azt kérdezték, hogy mit olvas mostanában, azt válaszolta, hogy csak időszerű könyveket vesz a kezébe. Az ezeket firtató kérdésre aztán elmondta, hogy Ámos próféta könyve az aktuális olvasmánya, ugyanis ebben vannak leírva a ma emberének fő bajai: a kényelmes élet biztosítására való törekvés agresszív pénzszerzési módszerekkel, és Isten becsapása; az ájtatoskodás.
A mai kor embere ugyanúgy Isten nélkül éli életét, mint amikor egy gyermek apa nélkül nő fel. Az előadó egyszer egy stoppost vett fel, aki így utazott az egész országban, mert az apját kereste. A legtöbben sajnos nem is érezik ezt a hiányt.
A kiállítás megnyitása után 18 órakor Dr. Reisinger János megtartotta a hét részből álló, "Jézus és a modern ember" című előadássorozat nyitóelőadását a Faludi Ferenc Városi Könyvtárban. A további előadásokat kedd esténként 18 órától ugyanott Oláh László tartja.

Csihar Tamás
Rábavidék

Az előadások témái


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.