Körmenden jelentősen csökkent a költségvetés hiánya 2003-ban

droszler | 2004. január 05 19:54:23 | körmendi hírek |
Körmend város vezetőinek számos gonddal, problémával kellett szembenézniük az idén, ennek ellenére a polgármester az év összegzésekor több sikerről is beszámolhatott. Jelentősen lefaragták a költségvetés tervezett hiányát, és pályázataikat is siker koronázta, hiszen ezáltal 200 millió forintos pluszbevételhez jutott a város.



Körmend új vezetése, első teljes esztendejére 370 millió forintos hiánnyal kellett, hogy tervezze a város költségvetését, ám végül a hiányt 100 millióra sikerült csökkenteniük. Ehhez a közalkalmazottak megemelkedett fizetéséhez biztosított központi támogatás és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak járó juttatás mellett az intézményrendszer átalakítása is hozzájárult.

Bebes István, Körmend polgármestere

"Intézményeket adtunk át megyei működtetésbe, amire a törvény lehetőséget adott, és én azt gondolom, hogy ez nagyon fontos lépés volt. A másik pedig az, hogy intézményszerkezetekben volt egy racionalizálás, ami azt eredményezte, hogy ez a pozitív eredmény kijöhetett ebben az évben."

A kényszerű intézkedések mellett a város vezetése több olyan hosszú távú fejlesztést is előkészített, amelyekből néhány már el is indult. Ilyen például az útfelújítási és csatornázási program, valamint a játszóterek felújítása, melyeket négy év alatt szeretnének befejezni. Ezek mellett több, még nagyobb projektet is terveznek.

Bebes István, Körmend polgármestere

"Kiemelnék néhányat, ilyen a főtérnek a felújítása, amelyre pályázatot nyújtottunk be az Orpheus-program keretein belül, a sportcsarnok felújítása, amihez szintén nyújtottunk be pályázatokat, és természetesen még ide kapcsolódik a kórház fejlesztése, és ide kapcsolódik egyik legfontosabb - és bízunk benne, hogy sikeres - program, a csatornázás, amihez a Phare-CBC pályázathoz nyújtottunk be egy olyan programot, ami bízunk benne, hogy megvalósítható."

Körmend elmúlt esztendejének összegzésénél elkerülhetetlen a gyárbezárások említése. Rövid idő alatt több jelentős foglalkoztató szüntette meg termelését a városban. A legtöbb munkahely a Styl Ruhagyárban és a Marc Cipőgyárban szűnt meg, jórészt a piac csökkenése és más okok miatt.

Bebes István, Körmend polgármestere

"Dolgozunk annak érdekében, hogy következő évben munkahelyek jöjjenek Körmendre, ennek konkrét példája a Karsay Rt. idejövetele, de akár a szociális foglalkoztatóban a város is lehetőséget biztosít, és természetesen még öt céggel állunk jelen pillanatban tárgyalásban. Én bízom benne, hogy az év elején már konkrétumokkal szolgálhatok, amelyek várhatóan azt a foglalkoztatási létszámot tudják biztosítani, ami a városból eltávozott."

A polgármester kiemelte: büszke arra, hogy egy év alatt 200 millió forinthoz jutottak hozzá pályázati úton, annyihoz, amennyihez a korábbi városvezetés négy esztendő alatt. A város első embere nehéznek látja a következő évet. Ennek ellenére tovább szeretnék szűkíteni költségvetésük hiányát, a végső cél pedig az, hogy 2005-re egyensúlyba hozzák a bevételeket és a kiadásokat. Ennek reményében várták Körmenden is az év végét, a Karácsonyt.

Bebes István, Körmend polgármestere

"Ez egy közös ünnep, és a közös ünnepbe beletartozik a béke és a nyugalom, amit valamennyien szeretnénk elérni. Békés, meghitt Karácsonyt és nagyon kellemes és boldog újévet kívánok mindenkinek."

Németh Zsolt


Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.