Megint leépít az MSC

droszler | 2004. január 11 10:46:56 | körmendi hírek |
Sajtószemle
2004. január 9., péntek




Megint leépít az MSC

További 45o fővel csökkenti dolgozóinak létszámát a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft. Doktorné Né-meth Margit, a cég gazdaság igazgatója elmondta: a szombathelyi gyárban tavasztól megszüntetik a cipőfelsőrész-gyártást, s a félkész ter-méket olcsóbban szerzik be Ukrajnából és Indiából.
A létszámleépítéssel 350 aktív dolgozó munkahelye szű-nik meg, közülük háromszázan fizikai, ötvenen pedig szellemi munkakörben dolgoznak. Az igazgató szerint a leépítéssel a társaság létszáma eléri azt a nagyságrendet, amellyel a jövőben hatékonyan és versenyképesen tud működni, és a maradék közel ezer dolgozójának hosszú távú megélhetést nyújtani. A cég továbbra is évi 1,2 millió pár cipőt állít elő, termékeiket elsősorban az uniós és a hazai piacon értékesítik. Az MSC Hungary néhány éve még tíz telephelyet működtetett Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, és összesen 2700 embert foglalkoztatott. Tavaly a cipőipart sújtó recesszió miatt bezárta körmendi, majd beledi üzemét is.

(mti)

(Magyar Hírlap, 2004. január 9., 10.oldal)


A könnyűipar válsága folytatódik

Szombathelyen újabb 450 dolgozót bocsát el az MSC Hungary Ci-pőgyár. A multinacionális cég Ukrajnába vagy Indiába helyezi át tévékenységét.
Az MSC Hungary tavaly tavasz óta folyamatosan leépft. Először a körmendi üzem zárt be, majd Szombathelyen is karcsúsítottak. Az év végére összesen 1400 alkalmazottól vált meg a Marc Cipőgyár Vas megyében. A 11 telephelyből mára kettő maradt a megyeszékhelyen és Őriszentpéteren. Ez utóbbit a munkaügyi tárca 10 milliós gyorssegélye mentette meg a felszámo-lástól. Ennek ellenére az MSC Hungary a romló gazdasági helyzetre hivatkozva ugyanarra a lépésre kényszerült, mint a legtöbb multi: keletebbre viszi egyes munkafázisait. A cipőfelsőrész-készítés fgy Ukrajnába és Indiába kerül. Ezzel márciustól 450 dolgozó munkája szűnik meg Szombathelyen. .
Éder Géza, a Vas Megyei Munkaügyi Központ vezetője elmondta: a cipőgyár mostani döntése a könnyűipar válságának része, ráadásul úgy tűnik, hogy a folyamat nem állt meg Vas megyében. Tavaly január óta 2800 ember veszítette el munkahelyét, egynegyedük azóta sem talált munkát. Kilábalásra csak tavasztól van remény, akkor várhatóan néhány kisebb üzem telepedik le Vas megyében, egy-kétszáz embernek adva munkát ezzel. (MR)

(Budapesti Nap, 2004. január 9., 10.oldal)



Tovább karcsúsít a Marc cipők gyártója


Az MSC Hungary Kft., amely tavaly júliusban több mint ezer ember elbocsátását jelentette be, most újabb 450 fős létszámleépítést jelzett a szombathelyi munkaügyi központnak. A Marc cipőkről ismert társaság szombathelyi üzemében megszüntetik a cipőfelsőrész gyártását, a félkész termékeket pedig tavasztól olcsóbban, Ukrajnából és Indiából szerzik be. Az MSC Hungary 2003-ban bejelentett elbocsátásait egyébként szintén a gyártási szerkezet átstrukturálásával magyarázta. Emiatt zárta be a cipőfelsőrészeket gyártó, 268 alkalmazottat foglalkoztató őriszentpéteri és 130 fős befedi üzemét, valamint az 595 dolgozónak munkát adó körmendi gyárat. A cipőipari vállalkozás az utóbbi években sorra telephelyei felszámolásár kényszerült, 2002-ben például fenti és ikervári cipőfelsőrészkészítő üzemeit zárta be.

(Napi Gazdaság, 2004. január 9., 5.oldal)




Félezer embert érint a cipőgyári leépítés


SZOMBATHELY Újabb 400 dolgozót bocsát el az Msc Hungary Cipőgyár. A multinacionális cég Ukrajnába vagy Indiába helyezi át tevékenységét.
Az MsC Hungary tavaly tavasz óta folyamatosan leépít. Először a körmendi üzem zárt be, majd Szombathelyen is karcsúsítottak. Az év végére összesen 400 alkalmazottól vált meg a Marc Cipőgyár Vas megyeően, köztük több évtizede ott dolgozóktól.

A szombathelyi gyárban megszüntetik a cipőfelső-részgyártást, a szabászaton és a tűződei gépsorokon tavasztól nem folytatják a termelést, a félkész terméket olcsóbban, Ukrajnából és Indiából szerzik be.
- Tervezett létszámleépítést hajtunk végre, amire a romló gazdasági feltételek kényszerítenék a tulajdonosokat - nyilatkozta Doktorné Németh Margit, az MSC Hungary Kft. gazdasági igazgatója.
Cél a versenyképesség. A létszámleépítéssel 350 aktív dolgozó munkahelye szűnik meg, közülük 300-an fizikai, 50-en szellemi munkakörben dolgoznak. Hozzátette: a létszámcsökkentés érint több gyesen, gyeden lévő édesanyát, illetve néhány, jelenleg sorkatonai szolgálatát töltő dolgozót is.
Ezzel a lépéssel a társaság létszáma eléri azt a nagyságrendet, amellyel a jövőben hatékonyan és versenyképesen tud működni - tette hozzá Doktorné Németh Margit. A cég továbbra is évi tíz millió pár cipőt állít elő, termékeiket elsősorban az uniós és a hazai piacon értékesítik.

Visszaesett a cipőipar


Az MSC Marc Hungary Kft. t 199o-ben alakították - a volt szombathelyi cipő-gyár privatizációja után. A cég néhány éve még tíz telephelyet működtetett Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, összesen 27oo embert foglalkoztattak.
Az utóbbi két évben a cipőipari vállalkozások, valamint az iparágat sújtó recesszió miatt sorra zárták be gazdaságtalanná vált telephelyeiket, tavaly év végéig 14oo főt bocsátottak el. (MTI)

(Metro, 2004. január 9., 1+4.oldal)




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Marc cipőgyári elbocsátások  2004. január 09 10:50:08

     · Négyezer kaptafa a harckocsiszínben  2003. december 22 15:26:54

     · Kártérítést kér az MSC Hungary Kft. az államtól  2003. november 27 10:26:21

     · Másodfokon is veszítettek  2003. november 15 14:07:10

     · Bezár a Marc: Sajtószemle  2003. július 14 17:33:35

     · Bezár a MARC: az MSC Hungary kft sajtónyilatkozata  2003. július 12 09:40:20

     · Bezár a MARC: Önkormányzati közlemény  2003. július 11 17:21:38

     · Hírek a Marc üzembezárásáról  2003. július 11 15:25:50

     · Leépítés a Marcnál  2003. április 30 08:07:55



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.