Sajnos a kanonok úr is felejt!

droszler | 2004. január 27 23:15:14 | körmendi hírek |
"A saját tulajdonomat annak adományozom, akinek akarom"

Kedves Kanonok Uram!

A szeretet ünnepére írt cikkedet olvastam, bár azt gondolom, talán jobb lett volna ezt a vitás ügyet négyszemközt megbeszélni. Én még emlékszem arra: amikor Szőcéről Körmendre kerültél, az elsők között gratuláltam neked és elvittelek a körmendi kórházkápolnába, ahol megmutattam a Haranghy tanár úr által megfestett nemes lelkű hercegorvost. Te akkor azt kérdezted tőlem: ki volt ez az ember? A mai napig nem tudom eldönteni, hogy komoly volt-e ez a kérdés vagy csak tréfálkoztál. Mindenesetre én elmondtam neked mindent, amit erről az emberről tudtam és megmutattam a Batthyány-gyűjteményemet, amit 40 év alatt titokban rendeztem össze. Kérésedre két példányban lemásoltuk az anyagokat, melyből az egyiket megtartottad, a másikat Puskely Máriának adtad át. A későbbiek során te több alkalommal felhasználtad ezeket a dokumentumokat, de bizonyára feledékenységből mindig lemaradt a cikk végéről, hogy honnan származik az anyag, s az kinek a gyűjtése.

Ám mint tudjuk a pap is csak ember, a feledékenység, az irigység, a rágalmazás pedig emberre jellemző gyarló tulajdonságok.

Megmutattam neked a Batthyány-oratóriumot is, amit addig hulladéktárolónak használtak. A tanítványaimmal segítettünk ezt a helyiséget kitakarítani, felújítani. Természetesen az idők során ez is feledésbe merült. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem ennek a gyűjteménynek a kastélyban lenne a méltó helye, ahol a hercegorvos élt és gyógyított.

A Szent Márton kép pedig a saját tulajdonom, amely ideiglenesen a hiányzó kápolnaoltár helyére került, majd onnan a gyóntatószék mögé. Egy ilyen nagyértékü képet - 250 ezer forint - soha nem adományoztam hivatalosan sem a templomnak, sem az egyháznak. Ha ez megtörtént volna, akkor hivatalos okirat, köszönőlevél vagy legalább egy átvételi elismervény azt bizonyítaná. Egyébként azt gondolom, a saját tulajdonomat annak adományozom, akinek akarom. Meggyőződésem, hogy most van méltó helyén abban a városban, amelynek védőszentje. A képet egyébként anyagi ellenszolgáltatás nélkül adományoztam oda Szombathely önkormányzatának.

A Batthyány-ügyben éveken ét kifejtett tevékenységemet, előadásaimat, kiállításaimat, levelezőlapok, bélyegzők tervezését hosszasan sorolhatnám. Emlékezetes számomra, hogy a körmendi színházteremben több száz érdeklődő előtt Batthyányról tartott előadásomat a körmendi pártbizottság akkori titkárának kérésére tartottam meg.

Az utóbbi időszakban sajnálatos módon a város újdonsült vezetői is kóros emlékezetkiesésben szenvednek, elfelejtik, hogy régen is voltak olyan emberek, akik sokat tettek a város érdekében. Céljuk, hogy feledésbe merüljenek ezek a nevek és ezek a cselekedetek azért, hogy a sajátjuk egyre fényesebben ragyogjon.

Úgy érzem a tények leírásával tartozom Körmend lakóinak. Ha véletlenül megbántottalak, szíves elnézésedet kérem. A fentiek szellemében kívánok neked békés boldog új esztendőt és jó egészséget.



Komjáthy Kálmán

Rábavidék

XV. évfolyam 1. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.