Cég lesz a körmendi kórház

droszler | 2004. február 27 15:43:40 | körmendi hírek |
A tervek szerint gazdasági társasággá alakítják júniustól a körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház-Rendelőintézetet. Az önkormányzat azért döntött így, mert megítélése szerint újabb források bevonása szükséges ahhoz, hogy az intézmény év végére várható 50 milliós működési hiánya lefaragható legyen, mondta lapunknak Bebes István polgármester.
Szerinte az új rendszer előnyére válik a betegellátásnak, mivel új berendezések és műszerek beszerzésének lehetőségét teremti meg. Hozzá-tette: ez nem veszélyeztetheti a 236 főnyi kollektíva munkahelyét, sem a környék 64 településén élő 55 ezer ember egészségügyi ellátását. A polgármester hangsúlyozta: nem kórház-privatizációs kísérletről van szó, hanem egy vélhetően hatékony gazdálkodási forma alkalmazásáról.

- Százéves, 120 ágyas intézményünk célja, hogy a gazdasági társaság megalakításával több tízmillió forintnyi működő tökéhez jusson, mivel sem az OEP, sem az önkormányzat nem tud több pénzt adni. A többletforrás olyan dolgokból adódik, hogy például megváltozik az intézmény áfaelszámolása, vagyis évente visszaigényelhető a beszerzésekből és az energiaszámlákból 10-12 millió forint - tette hozzá dr. Bárány Győző orvosigazgató, aki hangsúlyozta: reményei szerint lesznek olyan tőkeerős jelentkezők, akik megfelelnek a feltételeknek.

Aggódnak viszont a közalkalmazottak jelenlegi kötelező juttatásaik és munkahelyük sorsa miatt. Dr. Csata László, a közalkalmazotti tanács elnöke lapunknak azt mondta: indokolatlan a létszám vagy a bér csökkenésétől tartani. Nincs olyan szándék, hogy bárkit. is elbocsássanak, inkább belső átszervezések történhetnek. Példaként említette az ügyeleteket, ahol két-három műszakos beosztást szerveznek majd, ennek következtében bérmaradvány képződhet.
Samu Ferencné szakszervezeti titkár hangsúlyozta: nekik is céljuk a kórház talpon maradása, de félnek, hogy megszűnik közalkalmazotti státusuk. Ezzel elveszítenék például kötelező bérbesorolásukat vagy a 13. havi bérüket. Ezért olyan szerződés megkötéséhez ragaszkodnak, amely nem rontja helyzetüket.
Az átalakítás részleteiről hétfőn tartanak munkaértekezletet.

GYÖRE ZOLTÁN

forrás: Népszabadság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.