Körmendi megemlékezés 1848/49-ről

droszler | 2004. március 14 19:38:58 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
XX. századi megpróbáltatásaink Világosnál kezdődtek


Körmenden március 14-én délután 17 órakor kezdődött a megemlékezés az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról a Szabadság téri parkolóban. A Himnusz elhangzása után a rendezvény szónoka, dr. Nagy Gábor költő köszöntötte Bebes István polgármestert és az ünneplő polgárokat.

- Nem tudom, lesz-e még egy olyan tavasza a magyar nemzetnek, mint az 1848-as tavasz volt? - tette fel a kérdést dr. Nagy Gábor, majd arról beszélt, hogy alig van példa az európai történelemben arra, hogy szellemi, fizikai jólétüket dobják sutba fiatalok egy eleinte történelmi kalandorságnak látszó vállalkozásért. Akkoriban Pestnek 92 ezer lakosa volt, a 33 kávéházba 13 újság járt. E kávéházak közül a Pilvax törzsközönsége érte a legtöbbet. Az ott összegyűlő fiatalok lelkében Kossuth, Deák, Eötvös és Széchenyi szónoklatai készítették elő a talajt, hogy népgyűlést és forradalmi lakomát szervezzenek francia mintára francia forradalomra emlékezve. A 12 pontot már március 11-ére összeállították, de a bécsi forradalom hírére forrt fel igazán a levegő 14-én este a Pilvaxban.

Kattintson a képere !


Másnap reggel aztán kialvatlan, fáradt fiatalok gyülekeztek a kávéházban. Jókai felolvasta a 12 pontot, Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt. Jól sikerült a főpróba, elindultak az orvosi egyetem felé. Szerda a vásár napja volt Pesten, lépésről lépésre nőtt a tömeg. Történelmi példa volt előttük elég, de míg Bethlen Gábor és Rákóczi Ferenc nagyurak voltak, addig a pesti forradalmat diákok és újságírók csinálták.

A forradalom aztán elsősorban Kossuth eltökéltségének köszönhetően szabadságharccá izmosodott, ami a történelem egyik legigazságosabb szabadságküzdelme lett. A legszelídebb lelkű forradalmár, Jókai végig tanúja az eseményeknek, és látnia kell a hintón menekülő Kossuthot, aki a diktátorsággal felruházott Görgey miatt is kénytelen elhagyni az országot. Görgey aztán 1849 augusztusában leteszi a fegyvert Világosnál a muszkák előtt, és talán itt kezdődött a XX. század minden magyar megpróbáltatása. A világosi elsötétülő augusztus után a véres aradi ősz jött, aztán az első világháború vérezte át a kötést, majd a Tanácsköztársaság operett forradalma fertőzte tovább a sebet a nemzet testén, amit a trianoni amputáció követett, 1956-ban aztán alvadttá feketedett a vér.

Kattintson a képere !


Kínoztuk, pusztítottuk saját fajtánkat, magyar ette a magyart 40 éven át, és a kommunisták megették legszentebb ünnepeinket, amiken önelégült Paprikajancsik és véreskezű Tökmag Jankók vezényelték díszlépésre az átpingált márciust. Vezetőink a dél-amerikai diktátorokhoz voltak hasonlatosak, de a költő rámutatott a legfontosabb különbségre, míg azok palotái ágyasaikkal voltak tele, "a mi vezetőink többnyire fatökűek voltak - nem véletlen, hogy népeiket is általában másokkal erőszakoltatták meg a »testvéri segítségnyújtás« jegyében." Már 14-15 éve, hogy a "testvérektől" megszabadultunk, és a tavasz végén egy nagy vállalkozás előtt állunk, és megint az erőtlenség, a megosztottság jutott osztályrészünkül, nemzeti öntudatában megnyomorított ország készül az Európai Unióba. Az időben pedig felszívódott az 1848/49-es helytállás emléke is.
Vajon méltók leszünk-e ősapáinkhoz, és lesznek-e fiaink, akik ifjonti hévvel, bátorsággal küzdenek nemzetünkért? Vajon lesz-e még egyszer olyan dicső tavaszunk? - tette fel befejezésül ismét a kérdést a szónok.
Kattintson a képere !

Az ünnepség a Rázsó Imre Szakközépiskola tanulóinak műsorával folytatódott, és koszorúzással ért véget.

Csihar Tamás
Rábavidék
XV. évfolyam 5. szám



2004. március 14 19:38:27


Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.