Körmenden is szabad a sajtó

droszler | 2004. március 14 19:18:27 | körmendi hírek |
A médiához pénz kell

A Szabad Sajtó Napja alkalmából fórum volt március 13-án délután a körmendi médiák képviselőinek részvételével a Városi Színházterem előcsarnokában.
Miután Pálóczi Zsuzsa, a Művelődési és Ifjúsági Központ igazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy Mayer Judit, az egy éve indult Körmendi Híradó főszerkesztője kezdeményezett egy találkozót az olvasókkal, de a hagyományteremtés szándékával minden helyi médiát meghívtak erre az összejövetelre.
Mayer Judit először arról beszélt, hogy azt szeretné, ha kapcsolat alakulna ki az itt élők és a szerkesztőség között. A lap egyik legfontosabb célja, hogy a képviselőtestület döntéseiről minél előbb értesüljön a lakosság. Ezt a célt szolgálta, hogy a havi megjelenést a kéthetenkénti váltotta fel.
Bebes István polgármester, a lap kiadója is hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, mi az olvasók véleménye a lapról, és szerencsére nem rosszak a visszajelzések. Az újság 4800 példányszámban jelenik meg, gondok inkább a terjesztéssel vannak. Az önkormányzat támogatást nyújt a Híradó megjelenéséhez, de a megjelenő cikkekkel kapcsolatban nem folytat eszmecserét a szerkesztőkkel, a cél a korrekt tájékoztatás. Természetesen van még javítanivaló az újságon, de minőségében, szerkesztésében, megjelenésében felveszi a versenyt a szombathelyi és a környékbeli városi lapokkal is.
Dr. Nagy Zoltán múzeumigazgató, az önkormányzat Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottságának elnöke kifejtette, hogy a televízió az első számú média, hiszen ez globalizálja a világot, így nagyon fontos, hogy milyen a Városi Televízió szerepe Körmenden. Magazinműsoraival jól kiegészítheti a Híradóban megjelenteket, a két média együttműködése kölcsönösen segítheti egymás munkáját és a lakosság tájékoztatását. A tervek között szerepel a Körmendi Figyelő évi kétszeri megjelentetése a tavalyi egy helyett, melyben tudományos igényű írások is helyet kapnának. A városi honlap a világ felé nyit, a Rábavidék pedig a régió felé, a változások nyomán tovább szélesedett a kulturális paletta. A város megbecsülését sajtómunkásai felé egy kitüntetés alapításával is kifejezhetné.
Dröszler Ferenc a körmendi honlap www.kormend.hu felelős szerkesztője sajnálkozását fejezte ki, amiért a jól induló kapcsolat a Körmendi Híradóval hűvössé vált, hiszen elég nehézkesen zajlik a híradós anyagok eljuttatása a honlaphoz. Pedig New Yorkban, Izraelben és Ausztráliában élő egykori körmendiek is letöltötték a teljes újságot, amit aztán kinyomtatva el is olvastak. Mayer Judit ekkor ígéretet tett a problémák orvoslására. Dröszler Ferenc elmondta, hogy korrekt az együttműködés a Rábavidékkel. A honlap minden eddigi vállalását teljesíti.
A Rábavidék elmúlt egy évét jómagam ismertettem, többek között beszámoltam nyitásunkról a régió felé, a szerkesztőség bővüléséről, gondjainkról és sikereinkről.
Dr. Nagy Zoltán szólt ezután a Faludi Ferenc Városi Könyvtár kiadványairól, és kezdeményezte a mozgóképes anyagok megőrzésére szolgáló hely kialakítását.
Szabó Ferenc alpolgármester szerint még nem önállóak a városi médiák, mivel nem tudják függetleníteni magukat az önkormányzattól, hiszen például a Rábavidék is az önkormányzattól bérli az irodáját. A magyar sajtó összességében szabad, megteremtette azt, amit a ?48-as ifjak akartak, de csak fő vonalaiban, és ez a körmendi sajtó helyzetére is igaz.
Körmend egykori polgármestere, Farkas József a nyomtatott formát támogatja az internet térhódításával szemben, és nehezményezte, hogy elég a levéltári törvény miatt is körmendi adatokhoz hozzájutni.
Több városunkkal foglalkozó kiadvány szerzője, Pintér Pál az olvasók nevében mondott köszönetet a jelenlévőknek munkájukért, majd a körmendi-finn kapcsolatokban a városi honlap fontosságát hangsúlyozta.
Bebes István zárszavában azt hangsúlyozta, hogy a médiák működtetéséhez pénz kell, hogy technikai fejlesztéseiket megvalósíthassák. Minden média sokat fejlődött a maga szintjén, és próbálja a maga helyét megtalálni. Gratulált az elmúlt évi munkához, és pezsgővel koccintva kívánt sok sikert valamennyi megjelentnek.

Csihar Tamás
Rábavidék
XV. évfolyam 5 .szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.