Nem fizet a Szeleste 2001. Kft.

droszler | 2004. április 22 23:17:44 | körmendi hírek |
Batthyány-kastély felújítása - Nem fizet a hasznosításra vállalkozó cég

Továbbra sem tud fizetni több mint 60 alkalmazottjának a körmendi Batthyány-kastély felújítására és hasznosítására vállalkozó Szeleste 2001. Kft. A cég - amely május 6-ára tett ígérete az adósság rendezésére - nem tudott megállapodni a helyi önkormányzattal az épületegyüttes hasznosításáról, az ügyvezető szerint ezért nem jutnak hozzá banki hitelhez. Időközben pedig a kft. saját anyagi ereje elfogyott.

Hetek óta hiába térnek vissza nap mint nap a Batthyány-kastélyhoz azok a körmendiek, akik a várost sújtó munkanélküliség elől menekülve elszegődtek a 400 forintos órabért ígérő Szeleste 2001. Kft.-hez, pedig keményen megdolgoztak a pénzükért.

Gérnyi István

"Két pincét ástunk ki, meg lehet nézni hátul, milyen nagy halom föld van, ami kannaszám lett kihordva. Aztán közfalak lettek kiverve, cementlap fölszedve. Aztán itt, ami a vár alatt, a mai pince van, ilyen vastag betont törettek föl velünk nagykalapáccsal, és azt megint kihordani, körülbelül 30-40 méterrel a vár mögé."

A régebben itt dolgozók korábban kaptak fizetést, de márciusi bérüket már sokadszorra sem kapták meg a munkások, pedig nagy részük családfenntartó.

Varga Tibor

"Várták azt a pénzt, hogy Húsvétra legalább tojást vagy nyulat, vagy legalább valamit tudjanak venni. Semmit nem tudtak venni. Én mondtam itt a főnököknek is: Újságból vágják ki a sonkát, és azt szeleteljék le? Vagy mit tudnak csinálni?"

A kft. ügyvezetője elmondta: Május hatodikán rendezik adósságaikat, akkor jutnak pénzhez egy nekik tartozó cégtől, de a kft. anyagi gondjaihoz a várossal történő megállapodás elmaradása is hozzájárult.

Györey Zsolt ügyvezető igazgató, Szeleste 2001. Kft.

"Hogy nem férünk hozzá a beruházási számlánkhoz, ez is igaz, hiszen amíg nincsen véglegesítve a szerződésünk itt Körmenden, hogy tényleg felújíthatjuk ezt a kastélyegyüttest és átépíthetjük, addig a bank nem fizeti ki a pénzt, mert nincs mire. Tehát két dolog van: vagy meg kellene állapodni, alá kellene írni a szerződéseket, és hozzáférnénk ehhez a számlához, vagy meg kellene kapnunk az építési engedélyt, ami már folyamatban van, hiszen ezeknek az épületeknek a tervei már elkészültek, és engedélyezés alatt van. És elkezdődhetne megint csak a beruházás, akkor hozzáférhetnénk a számlához, és nem lenne egy percig sem pénzzavarban a cég."

A polgármester úgy látja, a cég a város felé nyomásgyakorlásra használja fel a dolgozók szorult helyzetét, holott ők már korábban jelezték, hogy nem látják biztosítottnak a tervezett beruházáshoz szükséges hitelt. Többek között ezért nem írták alá az együttműködési szerződést.

Bebes István, Körmend polgármestere

"Én azt tartottam volna korrekt eljárásnak, hogy ha megfelelően az emberek tájékoztatva lettek volna, hogy egy bizonytalan pénzügyi helyzet miatt esetleg nem tud majd a későbbiekben időben fizetni nekik a cég. Rendelkezünk ma egy okirattal, amely világosan mutatja számunkra, hogy a Szeleste 2001 Kft. ellen egy felszámolási eljárás van. Ráadásul a felszámolási eljárást benyújtó, a Vasi Nyugalom Kft. is ezt igazolta felénk. Azt gondolom, hogy egy ilyen vagyonnal való gazdálkodás, törődés nagyon fontos dolog mindenki számára, így a város számára is. Én azt gondolom, ezek után nyilvánvaló, hogy a város képviselő-testülete bizalmatlan, és természetesen azt szeretné, hogy ez a kastély olyan kezekbe kerüljön, amely méltó ennek a működtetésére."

A meghiúsult szerződés miatt új pályázatot írnak ki a kastély hasznosítására, és a polgármester azt sem tartja kizártnak, hogy - ha a képviselő testület is úgy dönt, és sikerül tőkeerős partnert találni, akkor - a város is a pályázók között lehet. Ennek eredményétől függ az is, hogy május 11-e után a Szeleste 2001. Kft. maradhat-e a kastélyban, vagy más irányt vesz az épületegyüttes és ezzel együtt a fizetésére váró több mint 60 ember sorsa.

Németh Zsolt


Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.