Kreol mise Körmenden

droszler | 2004. április 23 23:07:49 | körmendi hírek |

Ausztriai vendégek előadása

Az ausztria Fehring római katolikus templomának kórusa Ariel Ramirez: Missa Creolla (Kreol mise) című művét szólaltatta meg április 18-án, vasárnap az esti szentmisén a körmendi Szent Erzsébet plébániatemplomban.
A szertartás elején Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte előbb magyarul majd németül a vendégeket és a híveket. Elmondta, hogy közel két évtizedes a két város kapcsolata; a nyolcvanas évek közepén a Somogyi Béla Általános Iskola énekkara létesített együttműködést a fehringi kórussal. A két város énekkarai többször felléptek már egymás városában. Körmendi alkotóknak - Balogh István Péter, Szendi Ferenc, Sodics László, Tahin Zsolt - is volt már sikeres kiállításuk Fehringben. Körmenden pedig a fehringi fúvószenekar mutatkozott már be, és képzőművészeti tárlata is volt itt az osztrák szomszédoknak. Főként a zene az a közvetítő eszköz, ami segít a nyelvi nehézségek leküzdésében. Még arról is szólt többek között a polgármester, hogy a város vezetése szeretné, ha Körmend méltó helyszíne lenne Dr. Batthyány Strattmann László kultuszának.
Dr. Gyürki László pápai prelátus, kanonok főként a szegények orvosának életéről beszélt röviden az énekeseknek és a zenészeknek. A szertartás különböző részei, mint az olvasmány, szentlecke, evangélium magyar illetve német hangzottak el. A liturgia szakaszai között a fehringiek varázsolták el a dél-amerikai zenével és a spanyol nyelvű dalokkal a templomot megtöltő hívő közönséget.
Dr. Gyürki László pápai prelátus, kanonok szentbeszédében elmondta, hogy a húsvét utáni második vasárnapot régebben "fehér vasárnapnak" nevezték, mára az irgalmasság vasárnapjává nyilvánította II. János Pál pápa Szent Fausztina nővér egy magánkinyilatkoztatása alapján.
A mise végén a kórus egyik tagja magyarul köszönte meg a szereplési lehetőséget. (Ő egyébként erdélyi, tíz évvel ezelőtt került Ausztriába, ott él és dolgozik, jelenleg osztrák állampolgár.) A dél-amerikai, spanyol nyelvű misén Alexander Matthias Muzer mellett a miskolci származású, jelenleg Grazban tanuló Gyüber László és énekelt szólót.

Csihar Tamás
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.