"Legyen egy átütĹ‘ siker"

droszler | 2004. április 29 20:08:02 | kultúra |
Kattintson a képere !
Beszélgetés Harsányi Gábor Tanár úrral

Kicsit túlzás, hogy él-hal érte, de annyi bizonyos jól eligazodik a modern kommunikáció világában Harsányi Gábor, a Vidám Múzsa Színpad művésze. Az iménti állítást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a neves színész a fővárosban kommunikációs iskolát működtet, s egy darabot is írt és rendezett Család az Interneten címmel, melyet a manapság oly népszerű valóságshowk körüli ellentmondások ihlettek. Mint mondja, nem ítéli el, hanem egy új stílusirányzatnak tartja ezeket a produkciókat. Emellett különösen fontosnak tartja az életben a nevetést, a humort, s azt, hogy az ember élje igazán az életét.

- Többször játszott már Körmenden vígjátékban. Mennyire domináns ma ez a műfaj?

- Az utóbbi években megnőtt a kereslet a jókedvű és könnyed darabokra. A Vidám Színpad művészeivel Kattintson a képere !már régóta járjuk az országot különböző vígjátékokkal, s úgy tapasztaljuk, hogy az embereknek szüksége van a kikapcsolódásra, a nevetésre, melyet például egy komoly és nehéz dráma esetében nem érnének el, így a legtöbben a vidám előadásokat választják, így a kereslet hatására bizonyára több ilyen jellegű produkció van napjainkban.

- Színészként mennyire tartja értékesnek ezeket a darabokat?

- Évekkel ezelőtt volt egy vita arról, hogy áru-e a kultúra. A legtöbben azt válaszolták, hogy az, mert igény van rá, és az emberek fizetnek érte. Ilyen értelemben kultúra, vagyis érték például egy vígjáték is, hiszen a mai piacorientált világban inkább erre áldoznak a legtöbben. Emellett természetesen problémát jelent az, hogy a klasszikus előadások háttérbe szorulnak, pedig korábban ezek tartoztak az értékes műfaj kategóriájába.

- Milyen helyzetbe kerültek ezáltal azok a színészek, akiknek nem voltak annyira testhezállóak a humoros darabok?

- A rendszerváltás után, a kereskedelmi televíziók térhódításával más stílusok léptek be az életünkbe, hangsúlyosabbak lettek a látványos és szórakoztató műsorok, s ezzel párhuzamosan a színházaknak és a művészeknek is profilt kellett váltaniuk. Azok a művészkollégáim, akik a humor és a kabaré piacán nem tudták eladni magukat, manapság is megélhetési gondokkal küzdenek, s a helyzetük egyre nehezebb.

- Ön hogyan tudott alkalmazkodni a megváltozott igényekhez?

- Manapság nagyon fontos, hogy az ember több lábon álljon, így a szerelmetes szakmám, a színészet mellett magam is új lehetőségek után néztem. Többé évtizedes pálya áll mögöttem, rendelkezem némi tapasztalattal, s talán tudással is, így alkalmas lehetek arra, hogy ezeket átadjam a fiatalabbaknak. Ezért néhány évvel ezelőtt egy kommunikációs készségeket fejlesztő iskolát alapítottunk Budapesten, mely nagyon sikeresen működik, s azóta az egyik szenvedélyemmé vált.

- Játszik, rendez, könyvet ír, iskolában tanít s lépést tart a mai rohanó világgal. Honnan van energiája mindezekre?

- Folyamatosan figyelem a mai, több stílusú világot, s elfogadom az újat. Úgy vélem életforma kérdése csupán, hogy ki milyen úton indul el: elhagyja magát vagy éli a harcokkal, konfliktusokkal teli mindennapokat. Azt vallom, hogy az életet végig kell élni, s ebben a pár évtizedben kell maradandót alkotni. Fontos, hogy az embernek legyen egy átütő sikerű munkája alkotása, mert szerintem csak akkor élte teljes intenzitással az életét.
Tóth Judit

Fotó: Wolf Ferenc

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.