Polgári összefogással

droszler | 2004. május 04 13:47:45 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !

Körmenden magáncég működteti a kórházat

Pénzszűke miatt magánkézbe adta a város közkórházának működtetését a Körmendi Polgári Összefogás vezette önkormányzat június elsejétől. A modellkísértetre az országban elsőként vállalkozó város polgármestere Fideszes országgyűlési képviselő, immár második ciklusát tölti az effajta cselekedeteket vehemensen támadó ellenzéki párt parlamenti frakciójában.

Nem láttam még narancs alakú vakbelet, sem szegfű formájút, csak rothadtat - mondja sok száz vakbélműtéten túl a körmendi sebész-főorvos. Németh Attilából nem magától szakad ki a mondat, hanem arra a kérdésre: mi a magyarázata annak, hogy éppen a polgári vezetésű körmendi önkormányzat privatizál először, működteti magántársasággal nyártól a kórházat, miközben a párt egymillió aláírást akar összegyűjteni a kórház-privatizáció ellen. A főorvos - aki egyébként a Vas megyei Közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke a Fidesz színeiben - éppen sérvműtétre szalad vissza újra bemosakodni a műtőbe.
Az Ausztria közeli kisvárosban a Körmendi Polgári Összefogás vezette önkormányzat az országban elsőként keretszerződést írt alá márciusban egy fővárosi magáncéggel, a Hospinvest. Egészségügyi Befektetési Kft.-vel, hogy a második félévtől gazdasági társaságként működtetik a körmendi kórházat. Magántökét vonnak be az egészségügyi intézmény finanszírozásába, s így annak gondja lekerüt a pénzszűkében lévő önkormányzat válláról. A működtetésre új társaságot alapítottak, a kórházzal azonos nevű egészségügyi szolgáltató Kft.-t, amely eddig még nem lelhető fel a nyilvános cégadatok között. Tulajdonosa a három magánszemély által birtokolt Hospinvest és Németh Attila, aki az új kft. ügyvezetője és résztulajdonos is az új társaságban.
Amikor a lépcsőn fut lefelé, azt kérdem, mekkora tőkét tett a cégbe. Kitér, szerinte ez nem publikus. Amikor azt tudakolom, hogy az összességében I00-200 milliós befektetésből, amely a közeljövőben érkezik a kórházba, mennyi lesz az ő része, műtéteken kifinomult kezét emeli: -Én ezt ezt fektetem be. Meg ezt - teszi hozzá, és megkocogtatja műtősapkás homlokát.
Tiszta, nyugodt, világos város Körmend, az utcán nem érzékelhető semmi abból, hogy időközben az önkormányzat bevétele csökkent. Nem megy a cipőipar, bezárt a MARC helyi üzeme, és bár 120 ember Szombathelyen munkát kapott, őket is várhatóan elbocsátják. Elment a Styl, igaz, a Karsai Holding 50-100 embernek ad munkát újonnan telepített, fröccsöntöttműanyag-feldolgozó üzemében, és az Eybl Kft. most kezd hozzá 700 főt foglalkoztató üzemének megépítéséhez. Negyvenmillió forinttal csökkent az idén az adóbevétel.
A város fideszes polgármestere szerint az országban elsőként épp a szűkös anyagi helyzet miatt döntöttek a kórház működtetésének magánkézbe adásáról. Bebes István polgármesterré választásának első évében, 2002-ben még 45 millió forintot adtak a kórháznak, tavaly 30 millióra lett volna szükség - az előrejelzések szerint a hiány ebben az évben már 50 millió forintot érne el az év végére, de már egyiket sem fizették meg. Csupán a lift felújításán futotta tavaly. A kórház kivizsgálásához már az önkormányzati választások után hozzáláttak, s ekkor bízta meg a képviselő-testület a helyi kórház igazgató főorvosát és a sebész főorvost a lehetőségek feltárásával. Németh Attila meg régóta ismerte a HospInvest vezetőjét, s végül megkapták a megbízást.
Bebes István megadóan hallgatja, amikor sorolom, miként utasítja el pártja az egészségügy magánosításának minden formáját, de azt nagyon nem szeretné, ha Körmend negatív példává válna. Ám amikor arról faggatom, mit szól ahhoz, hogy pártja ezzel (is) kampányol, s második ciklusát taposó parlamenti képviselőként nem figyelmeztette-e a döntéshozókat erre a magas labdára, csupán annyit mond: - Egy dolog a politika, más a kötelesség.
Állítsák le a kórház privatizációt! Így a Fidesz petíciója. Itt, Körmenden, nem fogják. Minek is, ha egyszer egy magasabb színvonalon szolgáltató rendelőre és kórházra jelent esélyt a kórház működtetésének magánkézbe adása. A kórházban érezhető, hogy némi szorongással vegyes bizakodással várják a változást: történik valami. A közalkalmazotti bértábla alsó határán kereső személyzet az utóbbi időben már létszámleépítéstől tartott, s most reménykednek, hogy hosszú távon és jó színvonalon dolgozhatnak. Jutalmat nem kaptak, veszélyességi pótlékra nem futotta - mondja a 30 éve itt dolgozó nővér, és beír valamit a számítógépbe. Karéjba fogja néhány fiatal. Közalkalmazotti jogviszonyuk ugyan most megszűnik, de a befektető garantálja, hogy mindent megkapnak a.vonatbérleten kívül azok közül, ami eddig megillette őket: 13. havi fizetést, jubileumi jutalmat - mondja a közalkalmazotti tanács elnöke. Az útiköltséget ezután is kifizetik. Eddig a bértábla legalsó összegéért dolgoztak, évek óta nem volt jutalom. Most szemlátomást bíznak benne, hogy egy idő után lesz. Az orvos-igazgató azt mondja, hogy a betegek is érzik: külső segítség nélkül nem tudnak előbbre jutni. Változatlanul az OEP finanszírozza a gyógyítást, a közkórház szolgáltatásai pedig továbbra is ingyenesek lesznek a betegek számára.
Hogy hogyan lesz ebből üzlet? Az ma még titok - mondja az egyik tulajdonos, aki szerint júniusban bejelentenek egy új szolgáltatást. A sebészek pedig hevesen rázzák a fejüket, amikor a kozmetikai sebészetre tippelek, azt mondják, nem készülnek ilyen új tevékenységgel bővíteni a meglévőket. A szakemberek szerint 100-200 milliós tőkével indulhat újra a kórház, mivel az eszközök 80 százaléka nullára amortizálódott, s így az ÁNTSZ nem ad működési engedélyt a magántársaságnak.
Hogy hogyan gyógyíthattak ugyanezzel az eszközparkkal ez idáig? Ugyanúgy, ahogy az ország összes többi kórháza: ideiglenes működési engedéllyel. Amit azonban csak a már működő intézmények kaphatnak meg, az újak nem. A fejlettebb technikáért azután majd jobban fizet az OEP. Talán ezért is nem kapják meg idestova egyéves ultrahangkészülékükhöz az engedélyt. Pedig az érdiagnosztikában nélkülözhetetlen eszközt "saját szakállukra" használják, napokat spórolva meg ezzel a gyógyítás megkezdéséhez. Kellenek hát az új eszközök, mert a vállalkozás másként nem kezdheti meg tevékenységét június l-jén, addig pedig csak áramlik a friss magántőke a kórházba. Hasznot 10 év múlva remélnek.
Az egynapos sebészeti beavatkozásokkal és a holt időszakok jobb kihasználásával lehet nagyobb bevételre szert tenni, no meg a jó szolgáltatással -mondják az orvosok. Az új eszközökkel egy napossá tehetik a kivizsgálásokat. A kórháznak is az hoz magasabb bevételt, ha a járóbeteg-rendelésen vizsgálják ki, mi a baj. s a fekvőbeteg ellátásban csak a beavatkozásra és a gyógyításra szorítkoznak. Az lebeg a szemük előtt, hogy a betegek minőséget kapjanak, és ide jöjjenek gyógyíttatni magukat, ne más városba.
A kórház működtetésének eladásával az önkormányzat jelentősen csökkenti kiadásait. A betegségnek nincs pártpolitikai illata -mondja Bárány Győző orvos igazgató, amikor a privatizáció felhangjairól esik szó. Én nem politizálok, nekem az a dolgom. hogy a kórház működjön, de ha kíváncsi, MSZP-tag vagyok - teszi hozzá. Nekünk mindkettőnknek az a feladatunk - mutat a fideszes sebész-főorvosra-, hogy gyógyítsuk a betegekét. Hogy mi van, ha belebukik a magáncég a vállalkozásába? Visszaveszi az önkormányzat a kórházat - ez van a szerződésben. S mi lesz a 30 éves közalkalmazotti viszonnyal? Folytatódik.
Utóirat. Este van, mire visszaérünk a fővárosba. Olvasom: épp ma nyilatkozta Kövér László, hogy semmi nem indokolja a privatizáció folytatását. különösen nem az egészségügyben, ahol az a betegek bőrére, pénztárcájára, kicsit dramatizálva, az életére megy. Hogy amit Körmenden hallottunk, az miként fenyegeti az ott élők életét? Elképzelni is nehéz. Jó hogy hozzá tette: "kicsit dramatizálva".

Ferenczi Krisztina

Forrás: Népszava




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Kórházprivatizáció Körmenden  2004. április 07 07:45:00

     · Körmendi kórházprivatizáció  2004. március 29 23:05:45

     · Kórházszerződés garanciákkal  2004. március 29 10:15:22

     · Ülésezett az önkormányzat  2004. március 29 10:00:22

     · Körmend az első: egy magáncég működteti majd a városi kórházat  2004. március 26 12:31:58

     · Cég lesz a körmendi kórház  2004. február 27 15:43:40

     · 'A kórház jövője - a jövő kórháza'  2004. március 03 06:26:33



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.