Csillag István miniszter a várható változásokról

droszler | 2004. május 04 09:47:45 | Választás 2004 |
Kattintson a képere !
Körmenden adott a munkaerő és a határközelség

Lakossági fórumon találkozhattak Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterrel az érdeklődők április 29-én este a körmendi Városi Színházterem előcsarnokában. A rendezvény elején Tompa László, az SZDSZ helyi csoportjának elnöke köszöntötte a megjelenteket, valamint a vendégként jelenlevő Németh Kálmánt, a megyei közgyűlés tagját, a szombathelyi Prenor Kft. vezetőjét.
Csillag István miniszter először Tompa Lászlónak fejezte ki jókívánságait a június 13-ai időközi helyhatósági választásokkal kapcsolatban, hiszen ő az SZDSZ és az MSZP közös jelöltje. Ezután rövid gazdaságpolitikai összefoglalót adott a magyar gazdaság jelenlegi helyzetérő, az út- és a vasúthálózat fejlesztéséről, majd többek között arról beszélt, hogy hazánk május 1-ei EU csatlakozásával egy korábban szinte elképzelhetetlen esemény következik be; van remény arra, hogy belátható időn belül a burgenlandihoz hasonló körülmények jöjjenek létre nálunk is.

Kattintson a képere !


Egy dinamikusan növekvő időszak előtt állunk, épp ezért az SZDSZ már 2002. óta az adócsökkentés szükségességét hangsúlyozza. Az adórendszer több elemből áll, és fontos, hogy minden elemében olyan változások valósulhassanak meg, amelyek segítik az adófizetési hajlandóságot, és növelik a foglalkoztatottságot. Bár a 18%-os nyereségadó a legalacsonyabb térségünkben, az SZDSZ mégis 16%-t javasol. Az is SZDSZ-s célkitűzés, hogy ne csak az iparűzési adó negyedét, hanem a felét lehessen levonni a nyereségadóból, és hogy a jelenlegi egészségügyi hozzájárulásnak is csak a felét kelljen fizetni. Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy 2006-ban kezdődik a Körmendet elkerülő út építése, átadása pedig 2007 közepére várható. Kattintson a képere !Az elmúlt két év fordulata, hogy sokáig nem volt megkeresés nyugati befektetők részéről, most viszont főként német, francia, dán, holland cégek érdeklődnek hazánk iránt: autóipari alkatrészek-, orvosi műszerek-, elektronikai berendezések gyártására, informatikai berendezések szerelésére van igény részükről. E cégek elképzelései szerint az általuk foglalkoztatott munkaerő 60-70%-a betanított munkát végezne. Németországban külön engedély kell ahhoz, hogy 2-3 műszakban folyamatos termelés kezdődhessen egy új üzemben, míg hazánkban ehhez nem kell hatósági engedély, ezért ismét felénk fordult a németek figyelme. Ők Ausztriához közeli helyszíneket keresnek, Körmenden pedig egyaránt adott a munkaerő és a határ közelsége. Egyébként már eddig is 30% volt a németek részaránya a külföldi befektetők között. Remélhetőleg fél éven belül láthatóak lesznek ezek a változások annak ellenére, hogy a tapasztalatok szerint 10 érdeklődőből általában egy tér vissza, és közülük talán az 50. fog letelepedni. Jó példa a betanított munkaerő alkalmazására Székesfehérváré, hiszen 2002 őszén 3000 ember volt munkanélküli, míg mostanra 7000 munkahely jött létre. A gazdaság élénkülését szolgálja, hogy a minimálbért az infláció szintjével emelte a kormány, hogy megőrizze vásárlóértékét.
A fórumot a Liberális Klub és az SZDSZ helyi csoportja szervezte.

CsT

Forrás: Rábavidék

Fotó Wolf Ferenc


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.