Határesetek

droszler | 2004. május 05 03:06:36 | kultúra |
Határesetek címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban, Szombathelyen. Az aktualitást hazánk Európa Uniós csatlakozása adta. A szigorú határok, vagyis a vasfüggöny 1989-ben szűnt meg véglegesen. A határok azonban megmaradtak még gondolkodásmódunkban is. De az Európai Unió most mindennek véget vethet.

A határok értelmezése a történelem folyamán gyakran változott. A gyepü természetes védelmi rendszerén, a nemzetállami határokon át a vasfüggönyig, vagy a schengeni határokig hol engedékenyebb, hol szigorúbb falak választottak el kultúrákat és népeket. Ezekről a határesetekről szól a Savaria Múzeum októberig tartó kiállítása is. A tárlatot hazánk Európai Uniós csatlakozása hívta életre.

Miszlivetz Ferenc szociológus

Az Európai unió azt kínálja a világnak, hogy ezentúl ne szögesdrótokkal, fegyverekkel vagy tankokkal védjük határainkat, hanem próbáljunk meg egy új határrezsimet kialakítani, ami nemcsak az egymás mellett élés, hanem a szoros együttműködés, a határokon átnyúló régiók gondolatát kínálja a világnak

A határ elsősorban elválaszt. Ezt szemléltetik azok a fotók, amelyek a magyar-osztrák-szlovén hármashatárkőről készültek. De az elszigetelésről regélnek a kiállítás más tárgyai is például fegyverek, vagy a szögesdrót, illetve egy magasfigyelő makettjei. A határ amellett, hogy elválaszt össze is köt. Így fogta össze 1921-ben például a soproniakat, amikor Magyarország mellett voksoltak.

Kloiber Alexandra


Forrás: Pro 28 Studió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.