Magántőke az egészségügybe - itt az első fecske

droszler | 2004. május 07 18:45:28 | körmendi hírek |
A jelek szerint az első fecske a körmendi kórház lesz, ahol magántőkét vonnak be a fenntartásba. Lehet persze, hogy ezt sokan privatizációnak mondják, de ez nem egészen így van. Mindenesetre, ha az egyébként jogosan felmerülő aggályokat most félresöpörjük - elvégre járatlan útról van szó -, akkor a semmilyen kórháznál mindenképpen több egy ilyen módon megmaradó kórház.

- Az önkormányzatnak már jeleztük a múlt év vége felé az ősszel, hogy a 2004-es költségvetéssel baj lesz, és elkezdtünk gondolkodni - mondta el Bárány Győző, a kórház orvos-igazgatója. Elsősorban munkaszervezéssel, illetve a ráfizetéses szakmáknak a szűkítésével. Ezt a megyében orvosok dolgozták ki, amelyet nem fogadott el a politika, így Körmend város önkormányzata sem. A következő lépés, hogy valahonnan pénzt kell szerezni, s hát mobil pénze csak a beruházóknak, illetve magánszemélyeknek van.

- Szóba került az is, hogy bezárják a kórházat, hogyha nem sikerül valamilyen megoldást találni?

- A kórházbezárások réme állandóan a kiskórházak felett lebeg, mert a finanszírozás olyan, amiből nagyon nehéz teljesíteni, de ugyanakkor el kell mondani, hogy 50 ezer lakost látunk el, 350 gyerek születik. Tehát a térségnek szüksége van a kórházra.

- Milyen változásokra számít most?

- Közkórház marad, tehát a biztosítottak részére változatlanul ingyenes az ellátás, azt várom egyébként a befektetőtől, hogy a munkafegyelem, az érdekeltség a betegellátásban a dolgozóink részéről jobbá teszi azt a helyzetet, amit a beteg megelégedettségével tudjuk lemérni.

-. Minek nevezi ezt, magánosításnak, könnyítésnek az önkormányzat helyzetén?

- Magántőke bevonása, révén hogy a kórház mint ingó vagyon, az önkormányzat tulajdonában marad, viszont magát a feladatot szolgáltatóval szeretnénk megoldani - vélekedett Bebes István, Körmend polgármestere.

- Gondolom, amikor tárgyaltak a befektetővel, akkor bizonyos garanciákat biztosan kértek, hogy ezeket építsék be a szerződésekbe. Mit várnak ettől a tranzakciótól?

- Nem eshet vissza a kórháznak a teljesítménye, mert ez automatikusan egy rendkívüli felmondási lehetőséget biztosít az önkormányzat számára. De az is egy fontos garanciális feltétel, hogy ezt a feladatot kell végezni és ellátnia, amit jelenleg is a körmendi kórház mint működő egység betölt. 2004-ben ez a hiány várhatóan olyan 50 millió forint körül várható a kórház működésében. Mivel ezt a városnak így nem kell betennie, ezért ez könnyíti a város költségvetési helyzetét, tehát a város működőképességét szeretnénk biztosítani.

- A dolog lényege az az, hogy a körmendi kórház ingatlanvagyona, illetve összes ingósága a körmendi önkormányzat tulajdonába marad - mondta el Németh Attila, a működtető cég ügyvezetője. A működtető, szolgáltató, illetve az önkormányzat között létrejött szerződés gyakorlatilag a szerződésszegés bármelyik pontja alapján azonnal felbontható. Tehát ebben az értelemben privatizáció nem történt. Kizárólag működtetésről van szó. A működtetésnek a sarokpontja az, hogy legjobb reményeink szerint 100 milliós nagyságrendű pénzbefektetés adódik a kórházba, aminek kapcsán tudjuk növelni a szakmai munkának a minőségét, nem utolsó sorban meg tudjuk tartani a dolgozókat, tudjuk biztosítani az 55 ezer ember tisztességes ellátását.

- Éreznek-e valamilyen változást a betegek, akik a körmendi kórházzal kapcsolatba kerülnek?

- Hangsúlyoznám, hogy közkórházról van szó, a közkórház kitétel azt jelenti, hogy a TB-finanszírozási körben maradnak a betegek, tehát továbbra sem fog pénzbe kerülni az ellátás. Ugyanakkor legjobb reményeink szerint az ellátás színvonala emelkedni fog.


Kiss Gábor István

Forrás: MR


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.