IV. Pécsi Országos Színházi találkozó

droszler | 2004. május 10 17:12:28 | kultúra |
A IV. Pécsi Országos Színházi találkozót június 3-án 17 órakor Hiller István miniszter nyitja meg, és az első napon rögtön három előadással indul a versenyprogram. A szakemberek szerint a fesztivál történetének legigényesebb változatára készülhetünk.

A budapesti Új Színház Roberto Zuccójával (Csak 16 éven felülieknek!) kezdődik a vetélkedés a nagyszínházban, de a nyíregyháziak is ekkor játsszák a Három madár kamaradarabot, és lesz még este kilenckor is egy bemutató. A Krétakör Színház Schilling Árpád értelmezésében Csehov Sirályát adja elő a Civil Közösségek Házában, vagyis újabb POSZT-helyszín debütál - tudtuk meg Simon Istvántól, a színházfesztivál főszervezőjétől. Ugyancsak új játszóhely a versenyprogramot illetően a Harmadik Színház is, ahol június 6-án a Macskajáték kerül színre. Az Örkény-mű itt már fél éve műsoron van, mégis csak a hatodik előadás lesz ez, azaz éppen a legérettebb formában tekintheti meg a közönség. Összességében elmondható, az idei találkozó művészi színvonala minden korábbinál magasabb, az évad legtartalmasabb munkái kerültek Pécsre. Az utóbbi esztendők nagydíjas rendezői mind itt lesznek, Gothár Pétertől a Fekete tejet, Zsótér Sándor rendezésében A Kaukázusi krétakört, Ascher Tamástól az Ivanovot láthatjuk, de Jordán Tamás, Telihay Péter, Tompa Gábor vagy Vincze János neve is sokatmondó a szakmában.

Idén is túllépte a válogató a megengedett egytucatos keretet, most öt nagyszínházi darab - Roberto Zucco, Csak egy szög (Kaposvár), Buborékok (Nemzeti), Ivanov, A kaukázusi krétakör, mely a záróelőadás a versenyprogramban - és tíz kamaraelőadás vetélkedik, melyek között a zalaegerszegiek Herner Ferikéje és a szolnokiaktól a Karamazov testvérek szobaszínházi változatban tekinthető meg, vagyis igen kevés férőhellyel. A nyitó- és záródarabok kivételével ezért minden produkciót kétszer mutatnak be a kilenc nap során.

Lesz néhány különleges vállalás, így például Béres Ilona szereplése a Bárka Színház Teomachia színjátékában. A teátrum csak egy napra tudta megoldani a leköltözést, így a rendkívül nehéz szerepet a művésznő kétszer egymás után játssza el. Básti Juli pedig A kaukázusi krétakörre egy külföldi filmforgatásról ugrik le Pécsre.

Várhatóan nagy port kavar majd a Mikroszkóp Színpad bejutása, de a színészek szerint egyértelmű, hogy a kabaréműfajnak is itt a helye.

A kiegészítő programok - 150-200 rendezvényről van szó - tíz nap múlva állnak össze. A zsűrizés a tavalyi rend szerint alakul, a délelőtti szakmai beszélgetések vitavezetője idén Mélykúti Ilona lesz, aki éveken át irányította a Napkelte műsorát. Ezúttal is gálával zárul a találkozó (június 12-én 19 órakor), ahol a tucatnyi díjazott megkapja Fürtös György Zsolnay-kerámia alkotását, a POSZT porcelánemblémáját is.

A jegyek valamivel többe kerülnek, mint tavaly, előadásonként változó értékkel. A belépőket várhatóan május 4-től lehet megvásárolni, az OFF-műsorokra pedig tíz nappal később kezdődik az árusítás.

Mészáros B. Endre


Eseménymenedzser


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.