Sárkánykiállítás az Iparművészeti Múzeumban

droszler | 2004. május 11 10:34:29 | kultúra |
Japán papírsárkányokat és pörgettyűket lehet látni mától a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

A japán papírsárkányokról


Papírsárkányokat 2000 évvel ezelőtt Kínában készítettek először. Japánban a Heian-korban (794-1185) kezdték őket használni, "papír-sólyom" néven. Ebben az időszakban gyakran üzenet továbbítására szolgáltak, a titkos leveleket még várárkokon keresztül vagy magas vártornyokba is kézbesítették.
A papírsárkányok ezeréves múltja Japánban igazi sikertörténet. A sárkányépítés annak köszönhette számos újítását, sajátos formavilágát és technikai tökélyre fejlesztését, hogy a sárkányok készítéséhez rendelkezésre állt a kiváló minőségű japán papír és a könnyű bambusz. A sárkányreptetés népszerűségének elterjedésével az ország minden területén a sárkányok különböző típusai és formái alakultak ki. A sárkánykészítés fénykora az Edo-korra (1603-1868) tehető. Jelenleg Japánban többféle papírsárkányfajtát tartanak számon, mint bárhol másutt. Napjainkban a legtöbb papírsárkánnyal a fesztiválok alkalmával találkozhatunk, mivel a magasba repített sárkány a jószerencse szimbóluma. Az egyik nevezetes sárkányreptető ünnep a május 5-én rendezett Fiúk Fesztiválja.



A japán pörgettyűkről


A pörgettyűk Kínából és Koreából kerültek Japánba 1200 évvel ezelőtt. Kezdetben az arisztokrácia szórakozását szolgálták, a köznép körében csak később váltak kedveltté. Jelenleg közel ezer féle pörgettyű létezik Japánban. A pörgetés módjától függően a következő csoportokba sorolhatók: pörgetett, két tenyérrel penderített, zsinór-rántással mozgatott és dobással forgatott pörgettyűk. A jó pörgettyű hosszú forgása közben kellemes látványt nyújt. Készítésénél a legfontosabb szempont a súlypont megfelelő elhelyezése. A pörgettyűk leggyakrabban juharból vagy somfából készülnek, de még abban az esetben is, ha a keményfák jól ki vannak szárítva, a fa déli és északi oldalának tömörsége eltérő, mely megnehezíti a súlypont pontos kiszámítását.


A kiállítás 2004. május 11-től 30-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum előadótermében, hétfő kivételével 10-18 óráig.


forrás: www.uno.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.