Pedagógusok az Európai Unióban - Jánosi György sajtótájékoztatója

droszler | 2004. május 20 10:59:59 | Választás 2004 |
A mindenkori infláció felett több százalékkal kell növelni a tanári fizetéseket a következő években. Ezt uniós normák is előírják - mondta Jánosi György, az MSZP Országos Választmányának elnöke Kőszegen. A szocialista politikus egy lakossági fórumon beszélt a pedagógusok unióbeli helyzetéről.

Bár az Unióban nincsenek kötelező előírások az oktatás tartalmi és szerkezeti kérdéseit illetően, az európai tendenciákra oda kell figyelni - hangoztatta Jánosi György. A diákok teljesítményét mérő Pisa-vizsgálatok szerint bizonyos területeken vannak lemaradások, bár a széles alapozású általános műveltségben még mindig erős a magyar oktatás.

Jánosi György elnök, MSZP Országos Választmánya

"De oda kell figyelnünk a kompetenciákra, hisz az egész életen át tartó tanulásra kell felkészíteni a gyerekeket, és ez már kompetenciákat, készségeket igényel. Nem véletlen, hogy el is mozdult ebbe az irányba az oktatás."

A politikus hozzátette: A magyar oktatási rendszer leginkább válságban lévő területe a szakképzés. A rendszer rugalmatlanságából fakadóan egyes szakmákban túlképzés alakult ki, más területeken viszont hiány van jó szakmunkásokból. Az Európai Unió pályázatokkal támogatja ennek a rendszernek a megújítását.

Ludvig Orsolya


Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.