Körmendi beruházások - sajtószemle

droszler | 2004. május 23 19:29:26 | körmendi hírek |
Eybl-beruházás Körmenden
Az osztrák textilipari társaság elégedett magyarországi leányvállalata termelékenységével

Újabb magyarországi üzemet épít az osztrák Eybl textilipari társaság. Negyedik itteni egységét Körmenden létesíti, melynek első fázisára körülbelül egymilliárd forintot költ. A cég a járműiparnak készít üléshuzatot, belső kárpitot.

Körmenden építi negyedik magyarországi üzemét az évente 3,6 millió személyautó belső burkolatát, üléshuzatát gyártó osztrák Eybl International AG. A nyugat-magyarországi városban 9,3 hektáros telket vásárolt a cég, ahol szeptemberre elkészül az első, 150 embernek munkát adó négyezer négyzetméteres csarnok. Amint Csillag Balázs, a jánoshalmi székhelyű, összesen 1350 fős Eybl Hungaria Textilipari Kft. termelésért felelős ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, már az első fázis költsége is eléri az egymilliárd forintot. A második szakasz a tervek szerint 2006 végére készül el, a harmadik csarnokban pedig a rákövetkező tavasszal kezdik meg a termelést. Akkor akár hétszáz embernek is munkát adhat a személygépkócsikhoz belső kárpitokat gyártó üzem.
Az Eybl 1993-ban kezdte meg a munkát Magyarországon a ma 200 főt foglalkoztató nagykanizsai üzemmel. Két éwel később Lentiben is létesült egy gyár, majd tavaly megvették a csődbe ment zalaegerszegi ruhagyár, a ZaKo telepét. A cég 120 dolgozójának átvétele és a felújítás után május 13-án megnyitott új üzemmel együtt már 350 embernek ad munkát Lentiben. Itt az Audi TT és több BMW-modell számára készül bőrgarnitúra, kartámla, s az új, még bemutatás előtt álló BMW szövetkárpitjának próbagyártása is megkezdődött. Emellett a Honda számára fejtámlákat is gyárt.
Iohannes Elsner, az Eybl International vezérigazgatója cége honlapján hangsúlyozza, hogy ma már Lenti a cég egyik legfontosabb termelőbázisa. Hozzátette, hogy a csoport üzemei közül a magyar egységek termelékenysége a legnagyobb. A kremsi köz-pontú Eybl International termelő-üzemei Ausztria és Németország mellett Spanyolországban, Szlovákiában, Romániában és hazánkban vannak. Romániában két egységük van. A cég 2002-ben 410 millió eurós bevételt ért el, amelynek 3900 alkalmazottja közül 2800-an a román és a magyar leányvállalatnál dolgoznak.

Világgazdaság



Hídfőállás az EU-ba
"Leváltják" a francia csomagolóanyagokat

Székesfehérvár/Körmend - Új üzemet avatott tegnap Körmenden a Karsai Holding Rt. A műanyagipari cégcsoport az osztrák autópálya közelsége miatt kiválasztott helyszínre tervezi telepíteni új gépei jó részét.
A közel 400 millió forintos beruházással épült gyárban a Karsai Alba Kft. gyógyszeripari csomagolóanyagokat gyárt majd. Az üzem egyik legnagyobb megrendelője az Egis helyi gyára lesz, amely az itt készülő termékekkel francia csomagolóanyag-importja egy részét váltja ki - tájékoztatott Kacsai Béla, a tavaly 8 milliárd forint árbevételt elért rt. elnöke.
A Kacsai Alba Kft, árbevétele jelenleg évi 2 milliárd forint, a beruházástól pedig 300 millió forintnyi árbevétel-növekedést várnak. Az üzem teljes kapacitása 1-1,5 milliárd forint árbevétel elérését teszi lehetővé, de az üzem tovább bővíthető, ha azt a piaci helyzet megkívánja. A körmendi gyár több mint 3 ezer négyzetméteres beépített alap-területen, kevesebb mint egy év alatt épült fel. Az üzem, amelyben gyógyszer- és kozmetikai csomagolóanyagokat gyártanak, kezdetben 23 embernek ad munkát, a létszámot egy év alatt 50 főre emelik.
A Kacsai-csoport az osztrák határszélre településével az uniós piacokra kívánja kiépíteni saját hídfőállását. A cégcsoport, amely ide tervezi telepíteni kiskunfélegyházai gyárának új projektjeit - az osztrák autópálya közelsége közel harmadára csökkenthéti a szállítás költségeit és felére az idejét-, eredetileg meg akarta venni a Moldin -a napokban bezárt- szombathelyi gyárát, de az akkor még nem volt "eladósorban" - tudta meg lapunk.
A Karsai Holding Rt., - többek között azért, hogy az EU-ban is versenyképes cégmérettel rendelkezzen - idén több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházást tervez. Ennek első lépéseként a Mohai Ágnes ásványvíz új, nagy teljesítményű palackozását elősegítő gépsort helyez üzembe, majd- miután az orosházi telephely raktárát bővíti -, ősszel új, közel 400 embert foglalkoztató, műanyag gyártmányok összeszerelését végző üzemet avat a romániai Szentegyházán.

Fejér Megyei Hírlap


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.