A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kiállításáról

droszler | 2004. május 28 13:24:30 | kultúra |
Kattintson a képere !
2004. május 28-án (pénteken) a körmendi Batthyány kastélyban ünnepélyesen megnyitották a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum megújított állandó kiállítását.

Bebes István polgármester külön köszöntötte a Batthyány család képviseletében megjelent gróf Batthyány Lászlót. Hangsúlyozta fontosnak tartja, hogy Vas megye Közgyűlése 2005-öt Batthyány évnek nyilvánította. A múzeum átalakított kiállításával, névváltozásával valami elkezdődött és reményének adott hangot, hogy város a magyar állammal közösen megtalálja a közel fél évszázada hányattatott sorsú kastély hasznosításának legmegfelelőbb módját. A város és önkormányzata felvállalta Dr. Batthyány-Strattmann László kultuszának ápolását.

Kattintson a képere ! II. János Pál pápa 2003. márciusában boldoggá avatta Dr. Batthyány-Strattman Lászlót, kinek neve ezáltal világszerte ismert lett. Mivel a Batthyány család központja a XVIII. század elejétől Körmend volt, s a boldoggá avatott hercegorvos is itt gyógyította szegény betegeit élete utolsó évtizedében, ezért Körmend tekinthető hiteles helynek a család történetének és Dr. Batthyány-Strattman László életének bemutatásával kapcsolatban. Ezen okok miatt időszerűvé vált a múzeum kutatási profiljának és gyűjtőkörének megváltoztatása. E törekvés jegyében vette fel a múzeum Dr. Batthyány-Strattman László nevét, alapító okiratában pedig a Batthyány család történetére vonatkozóan a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma országos gyűjtőkört jelölt meg, melynek révén itt hozzák létre az egyetlen önálló magyarországi Batthyány-gyűjteményt.
Körmend város a 2005-ös esztendőben emlékezik meg arról, hogy a település 400 évvel ezelőtt került a Batthyányak tulajdonába, s ezután a II. világháborúig a család és a város története szorosan összefonódott. Hogy ezt a fontos történelmi dátumot méltóképpen megünnepeljék, a Vas Megyei Közgyűlés a 2005. évet a Batthyányak emlékévévé nyilvánította.
Az emlékév előkészítéseképpen a körmendi múzeum az eddig gyűjtött Batthyány emlékekből mutatvány kiállítást készített, melyben fő helyen a Batthyány család történetét, és a boldoggá avatott hercegorvos életét mutatja be.
Kattintson a képere ! A Batthyány család tagjai közül többen töltöttek be jelentős szerepet az ország életében, hiszen e famíliából került ki az utolsó nemzeti nádor és az első magyar felelős kormány elnöke is. A Batthyányak körmendi évszázadai elnevezésű kiállításrészben az idelátogató megismerkedhet a család kiemelkedő személyiségeivel, a kastély és a várkert XX. század eleji képeivel. A hercegi levéltár és a fegyvertár gazdagságát eredeti pergamen oklevelek és helyben megőrzött fegyverek illusztrálják. A kastély belső tereit az 1930-as években készített enteriőr-felvételeken mutatják be, láttatva az egykori pompát és gazdagságot. A kiállítás fókuszában helyezkedik el az a történetileg kiemelkedő jelentőségű családfa-töredék, melynek alsó részét az Országos Levéltárban végzett legfrissebb kutatások segítségével sikerült feltárni és fotónagyításon bemutatni.
A Dr. Batthyány-Strattman László körmendi évei című részben a látogató színes tablók segítségével ismerheti meg a hercegorvos személyét és áldozatos életmódját, mely boldoggá avatásához vezetett. Külön tablókon mutatják be a herceget orvosi hivatásának gyakorlása közben és családja körében. Kultuszának főbb helyszíneit színes fotókon ismerheti meg a látogató.

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.