?A békének nem háború az anyja"

droszler | 2004. május 30 17:36:48 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Emlékezés a hősi halottakra

?És mi nem hagyjuk magunkat, míg lesz egy kéz és egy kard,
fogadom azt, hogy megbánja, aki bántja a magyart."


Ezen felirat olvasható azon a szobor kompozíción, melynél május 30-án délelőtt, a hősök emléknapján városunk polgárai is fejet hajtottak a világháborúk, valamint a forradalom és szabadságharc hősi halottai előtt. Az ünnepségen Egyed Gyula, a Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója mondott beszédet. Hangsúlyozta, a mindennapok lendületében kevés idõ jut arra, hogy megálljunk és emlékezzünk azokra a katonai és polgári áldozatokra, akik életüket adták a hazáért. Az intézményvezető azt is kiemelte, az első világháború szörnyűségei után a ?nagytér birodalom" kialakítására irányuló második világháború még sötétebb és szomorúbb időszakot hozott: "Kezdeti sikerei ellenére nemcsak elbukott, de Európa nyugati partjaitól a Csendes óceánig mindenütt romokat, elpusztított városokat, a végsőkig lerombolt gazdaságokat, 55 milliós hullahegyet és nyomort hagyott maga után."
Az ünnepi beszéd után az Olcsai Kiss Zoltán Általános Iskola diákjai adtak színvonalas műsort, melyben elhangzott, hogy 1945-től 1989-ig nem emlékeztek meg a hősi halottakról. A rendszerváltás után az MDF újította fel a hősök emléknapjának megtartását, melyet minden esztendőben május utolsó vasárnapján rendeznek meg országszerte.
Az ünnepi műsort követően városunk intézményeinek valamint a politikai pártoknak képviselői és az egyéb szervezetek tagjai elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emlékmûnél, és fejet hajtottak a hősi halottak előtt.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Hősök Napi megemlékezés  2003. május 25 15:02:13

     · Mindig, mindent adjál oda hazádnak  2002. szeptember 08 10:45:38



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.