Választási gyűlések

droszler | 2004. június 05 10:45:16 | Választás 2004 |
Magyar Nemzeti Szövetség nagygyűlése Szombathelyen


A kétkamarás parlament és a visszahívható országgyűlési képviselői rendszer híve a Magyar Nemzeti Szövetség, amely 8 pártból és 65 civil szervezetből alakult. Szombathelyi nagygyűlésükön elsősorban azt kifogásolták, hogy a magyar föld, a városi ingatlanok és a stratégiai iparágak egyre nagyobb hányada kerül idegen kézbe.

A Magyar Nemzeti Szövetség szerint a parlamentből kiszorított nemzeti pártoknak és a civil szervezeteknek nagyobb szerepet kell kapniuk az ország életében, mert csak így akadályozható meg, hogy kétpártrendszer alakuljon ki. Hegedűs Miklós, a Szövetség listavezetője jelezte, ha bekerülnek az Európai Parlamentbe, legfőbb feladatuknak a magyar érdekek védelmét tekintik. Fontosnak tartják, hogy a külföldön élő magyarok kapjanak magyar állampolgárságot, és a kormány állítsa le a nemzeti vagyon kiárusítását. Bár a Szövetség vezető úgy vélik, hogy morális válság és közöny jellemzi az országot, mindenkit arra biztatnak, hogy az európai parlamenti választáson menjen el szavazni. A nemzeti Szövetség 8 pártból és 65 civil szervezetből alakult.


Az MDF európai választási esélyei


Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője bírálta a kormányt, mert - szavai szerint - az nem érti az európai demokrácia működését. Erre utal, hogy az elmúlt két évben 19 olyan törvényt fogadtak el, amely később alkotmányellenesnek bizonyult. A politikus szombathelyi sajtótájékoztatóján pártja európai parlamenti választási esélyeiről is beszélt.



Az MDF önállóan méretteti meg magát az európai parlamenti választáson, annak érdekében, hogy a nemzeti érdekek az Unióban hatékonyabban érvényesüljenek - mondta Herényi Károly. A párt frakcióvezetője bizalommal tekint a választás elé.

Herényi Károly frakcióvezető, Magyar Demokrata Fórum

"A mi képviselőnk vagy képviselőink azon fognak dolgozni, hogy Európa szerencsésebbik fele és Magyarország közötti életszínvonalbéli és életminőségbéli különbségek minél hamarabb eltűnjenek."

Herényi Károly szerint a választás igazi tétje az, hogy 2006-tól Magyarországon ki fog kormányozni. Meggyőződése szerint hazánk jobb feltételekkel tudott volna az Unióhoz csatlakozni, ha jobboldali kormány vezetné az országot. Mint mondta, a csatlakozó országok sorában az elmúlt 2 évben minden téren visszacsúsztunk, csak a korrupcióban járunk az élen. A frakcióvezető megjegyezte: a fő ellenfelük az SZDSZ, amelynek súlyához képest aránytalanul nagy a szerepe a kormányzásban.

Tanai Ibolya



Mit viszünk az európai kulturális kosárba?


Emelt fejjel, büszkén vállalhatjuk azokat a kulturális értékeinket, amelyeket az Európai Unióba viszünk - jelentette ki Hiller István kulturális miniszter kampánykörútjának szombathelyi állomásán.

Hiller István szombathelyi látogatásának célja az volt, hogy tájékozódjon a város kulturális értékeiről. A kétezer éves város múltját, hagyományait és intézményeit belvárosi sétaúton mutatták be.

Hiller István miniszter, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium

"Az európai uniós Magyar Köztársaság, önmagában a csatlakozás egy eredmény volt, én az eredményből sikert szeretnék. A sikerhez pedig többek között az kell, hogy a nemzeti múltat, a hagyományainkat az újra való nyitottsággal tudjuk ötvözni."

Hiller István hozzátette: Nyugat-Magyarország honfoglalás előtti történelme fontos alkotó eleme mai nemzeti tudatunknak. A séta során a kulturális miniszternek jelképes ajándékokat adtak át, ezzel is jelképezve, hogy, Szombathely milyen kulturális értékeket visz Európába.

Horváth András

Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.