Rábamenti Napok

droszler | 2004. június 04 22:55:16 | kultúra |
Rábamenti Napok címmel kétnapos szlovén kulturális, hagyományőrző fesztivál kezdődött ma reggel Szentgotthárdon. Az 5. alkalommal megrendezett programsorozatot a Magyarországi Szlovének Szövetsége szervezte.

Az időjárás az idén már sokadik alkalommal csúfolta meg a szentgotthárdi programszervezőket. Az esőbe hajló, borús idő miatt az első napra tervezett gyermekfoglalkozásokat az eredeti szabadtéri helyszín helyett a Széchenyi István Általános Iskola tornacsarnokába helyezték át, ez azonban láthatóan nem zavarta az óvodás és általános iskolás csemetéket.
A csarnok tegnap délelőtt gyermekzsivajtól volt hangos, teljes kapacitással működött az ugrálóvár, a felfújható csúszda és az élő csocsó, míg többen a papírvirág- és asztali díszkészítő asztaloknál csoportosultak. Az eseményre főként a környék szlovén településeinek intézményeiből érkeztek a gyerekek, akik a helyszűke miatt váltásokban vehették birtokukba a játszótérnek berendezett tornacsarnokot.
Fodor Lászlóné, a szervező szlovén szövetség titkára kérdésünkre elmondta, a Rábamenti Napok rendezvénysorozatának a barátkozás, kellemes időtöltés mellett a szlovén kultúra- és hagyományok ápolása is a célja, ezért a fesztivál ma délután kulturális műsorral folytatódik a Szlovén Kulturális és Információs Központban, melyen fellép a felsőszölnöki és az apátistvánfalvi általános iskola néptánccsoportja, a "Mala betinska" népizenekar, a maribori "Svoboda" fúvószenekar, valamint Kristina Pahor, korosztályos gombos harmonika világbajnok. A kulturális programok mellett folytatódik a népi kismesterségek bemutatója és Rába-vidéki édességek kóstolójára is sor kerül.
A rendezvényen adják át a Za Porabja, azaz a Rábavidékért kitüntetést, melyet az idén Hirnök József, a szövetség elnöke, valamint Unti Imréné népdalénekes vehet át kimagasló hagyományőrző munkájuk elismeréseként.

Szilágyi József


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.