Megnyílt a kibővített Batthyány-Strattmann László Múzeum Körmenden

droszler | 2004. június 09 21:01:58 | körmendi hírek |
A jövőre kezdődő Batthyány Emlékévet bevezető események sorát nyitották meg Körmenden azzal, hogy a boldoggá avatott hercegorvos nevét a közelmúltban felvevő múzeum egy, a Batthyányak kultuszát és Batthyány-Strattmann László életének pillanatait bemutató tárlattal bővülve ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Jövőre lesz a négyszázadik évfordulója annak, hogy a körmendi várkastély és a hozzá tartozó birtok a Batthyány család fennhatósága alá került. Ez alkalomból és a körmendiek kezdeményezésére a Vas Megyei Közgyűlés 2005-öt Batthyány Emlékévvé nyilvánította. Érthető, hogy Körmenden nagy a készülődés, amit az is jelez, hogy a helyi múzeum időközben felvette a hercegorvos nevét.

Dr. Nagy Zoltán igazgató, Batthyány-Strattmann László Múzeum , Körmend

"Batthyány-Strattmann László hercegorvos tiszteletén túl mi felvállaltuk a Batthyány család kultuszának tudományos kutatását, vizsgálatát is. Erre a minisztériumból megkaptuk a megfelelő választ, tehát márciustól az egykori Körmendi Rába Helytörténeti Múzeum profilt váltott, és magyarországi gyűjtőkörrel Batthyány kultuszt kutatja és publikálja, kiállításokat szervez illetve konferenciákat rendez."

A munkát azzal kezdték, hogy az egykori természettudományi gyűjtemény helyén két tárlatot alakítottak ki. Egyik oldalon a hercegorvos kultuszának emlékei láthatók, a másikon pedig a Batthyány család 400 évének emlékei, tárgyai sorakoznak.

Móricz Péter történész

"A koncepció az volt, hogy megújítsuk a kiállításunkat, illetve részben az eddig gyűjtött anyagot állítsuk ki egy helyen. Új dolog, és talán a legjellemzőbb a Batthyány családfa, amelyet a Magyar Országos Levéltárban sikerült lefényképeznünk, és mivel a felső része a mi tulajdonunkban volt eddig, most az alsó részével együtt tudjuk kiállítani. Teljes körű Batthyány kultusz bemutatására törekedtünk. A családnál bemutatjuk a kiemelkedő egyéniségeket, ugyanis ebből a családból származott többek között az utolsó nemzeti nádor, és az első magyar miniszterelnök is. Kiállítjuk a nagyon jelentős Batthyány Levéltár darabjait, amelyek Körmenden maradtak, illetve a fegyvertárat két vitrinben, és emellett találhatók még enteriőr fotók a kiállításban a kastélyról, illetve a kastélyt magát is bemutatjuk a kiállításban."

Mindez azonban csak a kezdet, hiszen az emlékév csak jövőre jön el, ezzel együtt a legfontosabb események is ekkor történnek majd.

Dr. Nagy Zoltán igazgató, Batthyány-Strattmann László Múzeum , Körmend

"Egy nagy, közös kiállítást készítünk, mintegy 1000 négyzetméteren 2005. augusztus környéki nyitással, együtt a Szombathelyi Képtár és a körmendi múzeum. Minden olyan fontos Batthyány relikvia, dokumentum, történeti érték szerepelni fog a kiállításon, ami a virágzó családot fémjelzi."

A tárlatok gondozása mellett a múzeum azt is felvállalta, hogy szombatonként ingyenes idegenvezetés keretében mutatják be a kastély néhány helyiségét az érdeklődőknek. A kastély időközben kezelőváltáson esett át, mivel december 31-ig a körmendi városgondnokság és a Vasi Nyugalom Kft. gondoskodik róla. A másfél évig itt tartózkodó Szeleste 2001. Kft. kivonult az épületből, viszont közel egymilliós köztartozást hagyott maga után, ezért jelen pillanatban nincs víz a kastélyban, ami komolyan veszélyezteti a múzeum működését is.

Németh Zsolt

Forrás: Pro-28 Stúdió




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Nincs víz a Batthyány Kastélyban Körmenden  2004. június 03 03:28:34

     · Arccal a Batthyány-kultusz felé  2004. június 02 20:14:37

     · A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kiállításáról  2004. május 28 13:24:30

     · A Batthyányak körmendi évszázadai  2004. május 26 15:32:47

     · A hercegorvos nevét viseli a múzeum  2004. március 05 06:18:42

     · Batthyány-kastély: üzleti és kulturális tervek  2003. december 10 15:34:09



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.