Felavatták a Holokauszt emlékművet

droszler | 2004. június 20 18:39:32 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Felavatták Körmenden a volt gettó helyén a Széchenyi utca 4. alatt felállított
Holokauszt emlékművet,
mely Polgár Ildikó Munkácsy-díjas keramikus művész alkotása.


A holokauszt szörnyű eseméneinek idei, 60. évfordulóján Budapest mellett városunkban felavatott Holokauszt emlékmű a második legjelentősebb magyarországi alkotás, mely emléket állít a zsidó áldozatoknak és felhívja az emlékező utódok figyelmét arra, hogy a múlt század legsötétebb időszakában zsidó emberek millióit mészárolták le.





Kattintson a képere !Emlék- és avatóbeszédet Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke mondott.
"A Tízparancsolat mózesi kőtáblájának üressége a 60 évvel ezelőtti borzalmak során elvesztett emberi értékek hiányát, a fehér kőtáblák a jeruzsálemi falat, a Siratófalat, a rajta megjelenő képsorozat pedig a körmendi zsidó közösség elvesztésének elmondhatatlan fájdalmát jelzi, a mintegy háromszáz mártír okán"

A felavatásnál Székhelyi József színművész olvasta fel annak a 208 körmendi zsidó származású embernek a nevét, kik 60 évvel ezelőtt 600 ezer magyar társukkal együtt a holokauszt áldozataivá váltak.

Az emlékmű a Csaba József Honismereti Egyesület kezdeményezése nyomán a körmendi Holokauszt Munkacsoport felkérésére készült el, egyházak, civil szervezetek, magánszemélyek és az önkormányzat támogatásával.
Az ünnepi avatóbeszéd után a Városi Fúvószenekar zenei kísérete mellett emlékezők sokasága helyezett el virágokat az emlékműnél, és hajtott fejet az ártatlan zsidó áldozatok előtt.

További képek az emlékmű avatásról a >>képgalériában<<


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.