Körmend: augusztustól magánüzem

droszler | 2004. június 23 22:59:56 | körmendi hírek |
A leendő működtetővel már áprilisban megszületett a megállapodás, a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház és Rendelőintézet munkavállalóinak átvétele a következő hónapban zárul le. A 237 alkalmazott közül hatan távoznak végkielégítéssel az intézménytől, a többiek átlépő nyilatkozatot írtak alá - tudtuk meg Németh Atfila vezető főorvostól, akí egyben a működtetésre létrehozott kft. ügyvezető igazgatója.
Az átvétel oly módon valósul meg, hogy ne csorbuljanak a dolgozók közalkalmazotti munkaviszonyból adódó anyagi előnyei: a munkáltató fenntartja a 13. havi fizetést, a jubileumi jutalmat, valamint az útiköltség-térítést. Az intézmény élén továbbra is Bárány Győző orvos-igazgató marad. A közkórház üzemeltetése augusztus 1-jével a Batthyány-Strattmann László Egészségügyi Szolgáltató Kft. kezébe kerül.
A társaságot a beruházó Hosp-Invest cégcsoporttal hozták létre. A cég 100 millió forint nagyságrendű invesztícióban részesíti majd a kórházat, a konkrét összeg azonban egyelőre nem ismert. A működés (vagyis a bérek fizetése) biztosítására 30 millió forintos azonnali befektetésre van szükség, a minimumfeltételek megteremtése azonban további 200 millió, a fejlesztési elképzelések kivitelezése pedig 800 millió forintot követelne. Első körben a működést garantáló összeget teszi be az intézménybe a befektető, majd a pontos szakmai és pénzügyi tervek elkészítését követően kerülhet sor a fejlesztési források meghatározására - mondta Németh Attila. A javítások és felújítások mellett a nagy értékű gépek cseréje is elkerülhetetlen. A beruházásnak köszönhetően a sebészeti műtétek terén jelentős profilbővülés lesz. E mellett a tb-finanszírozású egynapos műtétekre összpontosít majd a szolgáltató. A 100 milliós nagyságrendű befektetés ezenfelül az önkormányzat költségvetésére is jótékony hatást gyakorol, ugyanis a kórház erre az évre tervezett hiánya 50 millió forint, ami így nem terheli a település büdzséjét.
A Hosp-Invest csoporttal kötött keretszerződés garantálja a szolgáltatás színvonalának és mennyiségének fenntartását: ezek elégtelensége esetén egyoldalúan felbontható a kontraktus. Az ellátás alakulását az önkormányzat által létrehozott felügyelőbizottság, valamint a kormányzati szervek ellenőrzik. A jelenleg 55 ezer embert ellátó közkórház szolgáltatásait a továbbiakban is a társadalombiztosítás finanszírozza, így az átalakítás a betegeknek nem okozhat többletköltséget - hangsúlyozta az üzemeltető cég vezetője.

Napi Gazdaság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.