Balassi, Batthyány, történelmi emlékek

droszler | 2004. június 25 10:38:16 | kultúra |
Újabb kiállításokkal gazdagodott vidéken a múzeumok kínálata. A Batthyányak körmendi évszázadai címmel látható állandó kiállítás Körmenden, a Batthyány-Strattmann László Múzeumban.

A vitrinekben mintegy hetven eredeti tárgy látható, a tablókon a Batthyányak történetét és a sze-gények orvosaként ismert Batthyány-Strattmann László körmendi évtizedeit mutatják be. A kiállítás bevezetése a Vas megye közgyűlése által Batthyány-emlékévnek nyilvánított 2005-ös esztendei eseményeknek.
A XII. században épült, egyko-ri pécsi székesegyház eredeti köveit, főbejáratának, népoltárának, oszlopainak maradványait, míves faragványait ezentúl szintén állandó kiállítás mutatja be a baranyai megyeszékhely Dómmúzeumában. (Az ezernyolcszáz négyzetméter alapterületű Dómmúzeum tavalyelőtt ősszel nyelt meg, háromszázmillió forintos építési költségét állami és alapítványi támogatásokból fedezték, s a magyar kora középkor több mint ezer kőemlékegyüttesének bemutatását, tárolását szolgálja.) A Bachman Zoltán Ybl-díjas épí-tész tervei szerint kialakított új tárlat követi annak a román shlusú katedrálisnak az eredeti elrendezését, amely a mostani székesegyház helyén állt. (Itt először a XI. században emeltek templomot, ahol Orseolo Pétert temették el, az épület azonban 1064-ben leégett. A helyére emelték a román stílusú katedrálist, amelyet a XIV-XV században gótikus stílusban átalakítottak.)
Esztergomban, a Vármúzeum Rondellájában, már csak június 27-ig tekinthető meg a Balassi Bálint-emlékév központi kiállítása. A 450 éve született költő és végvári vitéz életművét bemutató történeti és irodalomtörténeti tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnoka XVI. századi metszeteinek reprodukciói, valamint a Budapesti Történeti Múzeumban őrzött korbeli fegyverek, magyar és török használati tárgyak, tálak, kannák, ruhaneműk, továbbá Balassi művei és kéziratai láthatók. A vándorkiállítás júliusban Egerben, augusztusban Sárospatakon, szeptemberben és októberben a lengyelországi Krosnóban és Krakkóban, novemberben Pozsonyban, decemberben pedig Prágában kerül a látogatók elé.

Forrás: Népszabadság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.