Utólag is köszönik munkáját

droszler | 2004. június 25 17:33:22 | körmendi hírek |
Óvodavezetőt tüntetett ki az esélyegyenlőségi kormányhivatal


Körmend - Már befejezte óvónői, óvodavezetői pályáját Bogáth Józsefné, amikor meghívást kapott a Parlamentbe: az esélyegyenlőségi kormányhivatal köszönte meg a roma gyerekekkel való törődést, a kie-melkedő pedagógiai munkát.
Nyugdíjba ment december végén a körmendi alapítványi óvoda (a Dienes Lajos utcai óvoda) vezetője, Bogáth Józsefné, Erzsike. Pedagógust nem érhet nagyobb elismerés, mint ha akkor is köszönik munkáját, amikor már nem irányítja naponta gyermekek életét, nem találkozik naponta a szülőkkel. Bogáth Józsefnével ez történt ezen a nyáron. A körmendi cigány kisebbségi önkormányzat terjesztette fel elisme-résre a pedagógusnap alkalmából, anélkül, hogy neki megmondták volna. Erzsike azonban a hivatalos parlamenti meghívó és fogadás előtt tudomást szerzett arról, hogy valami készül. Egy roma szülő, aki gyermekeinek mindig a Dienes utcai óvo-dát választotta, átkiabált hozzá az utcán: "Tudjuk ám, hogy kitüntetést fog kapni. Mi javasoltuk a nevét." És a parlamenti meghívó hamarosan megérkezett.
Nem volt könnyú élete, fiatalsága Bogáth Józsefnének. Edesapja 1944-ben a fronton meghalt, a kislány csak édesanyja szavaiból, családi képekről ismerhette az apját. Gazdálkodott, zöldséget árult az édesanya, érettségiztette, a soproni óvónőképzőbe juttatta lányát. Aki így indul, hamar önálló lesz. Erzsike, az egykori hadiárva, a képző elvégzése után nevelőotthonos gyerekek közé kéne magát. Az állami gondozottak kemenessömjéni otthonában kezdte a pályáját. A szakfelügyelet hamar felfedezte az odaadó munkát végző fiatal nőt. A rábahidvégi óvoda rendbetételét, vezetését bízták rá 22 évesen. Bizonyított. És ebben a faluban ismerte meg élete párját, a múszaki pályán, a közigazgatásban elismert szakemberré váló Bogáth Józsefet. Körmend lett a családi élet bázisa, bár Erzsike néhány évet még a nádasdi óvoda vezetőjeként is eltöltött, mire Körmendre került. Két gyermeket neveltek fel. Péter matematikus, infomnatikai szakember Szombathelyen, két unokával örvendeztette meg szüleit. Lányuk. Réka, gyógypedagógus lett, Pest környékén lakik, már van van egy kisfia. A körmendi lakás, a kis kert úgy van berendezve, hogy az unokák jól érezzék magukat, bámikor jönnek is.
A Dienes utcában óvónőként, majd többször újraválasztott intézményvezetőként teljesedett ki Bogáth Józsefné pályája. Azt mondja, nem tudott volna annyi energiát, időt fordítani munkájára, ha a férje nem áll mellette minden nap, minden örömben, gondban, és ha gyermekei nem olyan jó tanulók, nem olyan igényes, helytálló emberek, mint amilyenné váltak. A Dienes utcai óvoda családias légköréről, újító kedvéről, óvónőinek türelméről volt nevezetes a város-ban. A 100-110 gyerek egyharmada cigány családokból jött. "Nem volt jelszó az integrált nevelés, de nálunk az folyt. Eszünkbe sem jutott megkülönböztetni a gyerekeket, a családokat. A roma szülők tisztán, rendesen hozták az óvodába a gyerekeket. Alig volt konfliktusunk a szülőkkel, mert az óvónők megértették, hogy a jó szó, a jóindulatú közeledés a bizalom kialakulásának az alapja. Egész pályámat igazolta vissza nekem ez az oklevél - mondta meghatottan a kitüntetett óvónő.

Forrás: Vas Népe


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.