Saphier Dezső magángyűjteménye

droszler | 2004. július 08 17:56:36 | kultúra |
Elfeledett festők többnyire ismeretlen alkotásaiból nyílik kiállítás a hónap végén Szombathelyen. A képek mind Saphier Dezső magángyűjteményéből valók. A gyűjtő a különlegességeket, ritkaságokat keresi, de előfordult, hogy egy-egy művész neve éppen az ő felfedezése révén vált ismertté.

Ezek a képek többnyire kevéssé vagy egyáltalán nem ismert alkotók munkái, amelyekre Saphier Dezső személyes kapcsolatai révén vagy vásárokon járva bukkant. Sajátos magángyűjteményét a magyar és a környező népek 1899 és 1950 között készült festményei alkotják.

Saphier Dezső alelnök, Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetsége

"Mindig a különleges utakat kerestem, mert számomra unalmasnak tűnnek azok az utak, amelyeket mások már kitapostak, kevésbé érdekel, ahogy én szoktam mondani, nem gyűjtök autogramot, én arra törekszem, hogy jó képeket, és esetleg később nézem csak az autogramot."

Saphier Dezsőt nem befolyásolják sem divatok, sem iskolák, de különösen vonzódik a párizsias hangulatú, dekoratív és naív képekhez. Gyűjteményének nagy részét július 29-étől a Szombathelyi Képtárban láthatják az érdeklődők. 181 alkotó 243 műve pedig könyv alakban is megjelenik a közeljövőben Frissítés címmel.

Tanai Ibolya

Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.