Körmendi példa

droszler | 2004. július 22 10:27:46 | körmendi hírek |
Ez évben emlékezünk meg a 60 évvel ezelőtti tragikus eseményről, a holokauszt során elhurcolt és meggyilkolt ártatlanokról. A város akkori lakosságának 5 százalékát kitevő zsidóságot sújtotta ez a barbárság. Az 1944 júniusában deportált körmendi zsidóság döntő többségét Auschwitzba, Birkenauba és más haláltáborokba hurcolták.

Azoknak kívántunk emléket állítani, akik nélkül szegényebb lett a város, akik nélkül a polgárosodás elképzelhetetlen lett volna, vagy legalábbis lassabb folyamatként következik be. Hiányuk szégyent és fájdalmat keltő egyszerre, azokban, akik erről nem tehettek, és azokban is, akik csak később születtek.
Civil kezdeményezésre egyesületek, oktatási és művelődési intézmények, egyházak és magánszemélyek alakították meg a Holokauszt Munkacsoport nevű szerveződést a Csaba József Honismereti Egyesület keretében azzal a céllal, hogy méltóképp emlékezzünk meg az áldozatokról.

Fontosnak tartottuk, hogy a két középiskola tanulói és tanárai részére a szokványostól eltérő módon szervezzük meg a kötelezettségszerű emlékezést. A városi színházban Chava Baruch, a Jeruzsálemi Jad Vasem Intézet tudományos munkatársa beszélt arról, hogy miért emlékezünk a holokausztra. Kedvező fogadtatású rendezvény volt.
A körmendi gettó felállításának évfordulójához közeli napon reprezentatív kiállításon mutattuk be a vészterhes időszak Vas megyei és helyi dokumentumait. Szita Szabolcs történészprofesszor nyitotta meg és ajánlotta a népes közönség figyelmébe. Az általános iskolák 8. osztályos tanulóin és a középiskolák diákjain kívül jelentős számban nézték meg a város lakói is.
A volt zsinagóga helyére épült társasházak előtti szabad téren egy művészi alkotással emlékművet állítottunk a város nevében. Polgár Ildikó, a Körmendről elszármazott Munkácsy-díjas keramikus vállalta a mű elkészítését. Ő volt, aki a munkacsoport álmát megformálta, rendkívül rövid idő alatt.
A teljes kivitelezés költsége 3 millió 750 ezer forint volt, amit pályázatok útján és felajánlásokból teremtettünk elő. Az emlékmű anyaga hófehér herendi porcelánborítás, tintakék színű képekkel, korabeli fotók és dokumentumok megjelenítésével. Egyszerű és hivalkodásmentes.
Felirata: Állította Körmend város közössége 2004. évben.
Valóban magáénak érzi a város.

Stipkovits Ferenc politológus, főiskolai docens

Forrás: Új Élet


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.