Árvízvédelmi töltés épül

droszler | 2004. július 24 19:26:03 | körmendi hírek |
Kiadhatók lesznek az építési engedélyek

Augusztusban megkezdődik a Hegyal­jai úti árvízvédelmi töltés építése. Ezzel megtörténik a 86-os és a Hegyaljai út kö­zötti terület ármentesítése, és az építési engedélyek kiadhatók lesznek az említett területre. jövőre pedig az árvízvédelmi töltésre húzott aszfaltréteggel elkészül a kerékpárút.


A Rábán aluli terület egy részét tervezett lakóterületként szabályozza a tavaly decem­ber elsejétől életbe lépett új helyi építési sza­bályzat és szabályozási terv, ami azt a kikö­tést tartalmazza, hogy építési engedély csak akkor adható ki, ha a terület árvízmentesítése megtörténik. Bár az 1965-ös árvíz óta arra a területre nem öntött ki a Rába, de ennek elle­nére a Földhivatalban árterületként tartják nyil­ván. Az előző rendezési terv oly módon tette lehetővé ott új házak építését, hogy az Épí­tésügyi Hatóság minden külön esetben meg­kereste a Vízügyi Igazgatóságot, amely kiad­ta az engedélyt azzal a megszorítással, hogy az ingatlan tulajdonosa árvíz esetén kártala­nítási igényt nem támaszthat.
Miután erős építési szándék jelentkezett arról a területről, ezért az önkormányzat meg­ kezdte az árvízvédelmi töltés építésével az árvízmentesítést. Idén annyi pénz áll ren­delkezésre, hogy első ütemben a töltés va­lósul meg. jövőre pedig - a második ütem­ben - pályázni szeretne az önkormányzat kerékpárút építésére, ami egyébként is szük­séges lett volna, mert elég keskeny, de for­galmas a Hegyaljai út - tudtuk meg Tóthné Dudás Mónikától az Építésügyi Hatóság ve­zetőjétől.

Az árvízvédelmi töltés építésére kiírt pá­lyázat beadási határideje július 14-én zá­rult, a beérkezett öt pályázó között lapzár­tánk idején történik a közbeszerzési eljá­rás eredményhirdetése. Eszerint megkezdődhet a gátépítés. Ezzel egyidejűleg az Építésügyi Hatóság kezdeményezi a Víz­ügyi Igazgatóságnál, hogy járuljon hozzá az építési engedélyek kiadásához a Rábán aluli területek esetében. Az ott építkezők-nek viszont továbbra is számolniuk kell az­zal, hogy a Földhivatalnál kérvényezniük kell ingatlanuk belterületbe vonását, mivel a szabályozási terv szerint külterületnek szá­mít. A belterületbe vonás minden egyes esetben szükséges, de problémamentesen lezajló hivatali eljárás.

TM
Körmendi Híradó


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.