Saphier Dezső műgyűjtő kiállítása

droszler | 2004. július 31 19:51:50 | kultúra |
Az országosan ismert műgyűjtő, Saphier Dezső birtokában lévő festményekből nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtárban. Az egyedülállóan gazdag gyűjtemény érdekessége, hogy a művészettörténet által nem, vagy alig ismert alkotók műveiből áll. Nagy részük a múlt század első felében született.

Eddig ki nem állított képek, elfeledett vagy soha nem is ismert alkotók munkái. Saphier Dezső évtizedek óta gyűjti a múlt század első felében született festményeket, de sohasem a nagy nevek vonzották.

Saphier Dezső műgyűjtő

"Nekem sokkal izgalmasabb esetleg egy bátortalan kísérlet még akkor is , ha nem forrta ki magát esetleg tökéletes művé. Nem az, aki a kitaposott ösvényen halad, de nyilván alkatomból fakad, hogy kevésbé tudom ezeket elfogadni és tudomásul venni."

Remekművek és próbálkozások egyaránt felfedezhetők a sajátos és sokszínű gyűjteményben. A kiállításon Hetényi Tibor életművére, a naiv festészet jellemző alkotásaira és a múlt század első felében született festményekre csodálkozhat rá a művészetkedvelő közönség. A soha nem hallott nevek mellett olyan alkotók művei is láthatók, akik éppen Saphier Dezső felfedezésének köszönhetően váltak ismertté. 181 művész 243 képét katalógusban is megjelentette a Szombathelyi Képtár Frissítés címmel. A kiadvány a remények szerint segíteni fogja majd a később előkerülő alkotások azonosítását.

Tanai Ibolya



Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.