Móra Ferencről nevezik el a Könyvtárat

droszler | 2004. augusztus 01 13:22:48 | kultúra |
Augusztus 1-jén ünnepli a városi könyvtár könyvtár fennállásának ötvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból nevet választottak, Móra Ferencről nevezik el az intézményt.

Móra Ferencet leginkább íróként, ifjúsági íróként ismerik. Pedig leginkább könyvtáros volt, meg régész és újságíró Szegeden.
"Hazánk legkomolyabb könyvtárnoka" - így jellemezte a fiatal Mórát a tréfás szavú Tömörkény. 1902-ben ismerte és kedvelte meg a Szegedi Naplónál. Móra természetrajz-földrajz szakos tanárnak készült, de diplomát nem szerzett. Tömörkény 1904. jún. 1-jétől napidíjas szakdíjnokként alkalmazta a múzeum természetrajzi gyűjteményének rendezéséhez. Így lett Móra Ferenc a Közművelődési Palota tisztviselője, s így vált írásai nyomán Szeged könyvtára és múzeuma az ország egyik legismertebb kulturális intézményévé.

Kezdő könyvtárosi pályájára így tekintett vissza: "Tudatos könyvtárpolitika az én idekerülésemmel kezdődött. (Tömörkény István 1904-ben lett igazgató, én ugyanakkor könyvtáros.)
A közönséget mindenféle furfanggal becsalogattam a könyvtárba, amivel nagy segítségemre volt az újságírás." A könyvtár elméleti és gyakorlati kérdései mindig foglalkoztatták. "Drága ház ez nekem, kriptája fiatalságom holttestének és méhese életem legtisztább örömeinek" - írta a kultúrpalotáról a Szegedi Napló 1919. ápr. 20-i számában.

Móra miközben könyvtáros és muzeológus, és egyre kitűnőbb szakértője a régészeti ásatásoknak, szorgalmas munkatársa Az Én Újságomnak, és egyre jobban feltűnik ragyogó stílusa a következetesen ellenzéki hangú vezércikkeiben.
A háború alatt hirtelen meghalt Tömörkény, és nem is volt más alkalmas utód a könyvtár és a múzeum élére, mint a kellően nagy műveltségű Móra.

forrás: www.szentgotthard.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.