Ö vezette az Elsö Hülyenevelö Intézetet

gangura | 2002. augusztus 27 19:24:29 | körmendi hírek |
Százötven éve született Frim Jakab


A Deák Ferenc és a Kossuth Lajos utcas arkán ma többszintes házsor van. "Györöttebb fejüek" még enlékeznek rá, hogy itt állt a hervenes évek végén lebontott egykori Frim-ház.
Abban születtek a Frim testvérek, akik életük és munkásságuk során sokat tettek a testi és szellemi fogyatékosok gyógyításáért, ápolásáért. Egyikük, Frim Jakab május 1-jén lenne 150 éves. A két testvér közül ö a fiatalabb.


Jakab Körmenden végezte el az elemi iskolát, majd a gimnáziumi tanulmányait Nagykanizsán folytatta. Tanítóként dolgozott egy ideig Varasdon, Körmenden, Sárváron és Szentpéterfán. Szakpedagógusi kérdésekkel és kutatással Sz?nyi Pál fövárosi nevelöintézetben kezdett el foglalkozni. Tanítói póttanfolyamot végzett Köszegen, majd megszerezte oklevelét 1874-ben a Budapesti Tanítóképzö Intézetben. Érdeklödése egyre jobban a csökkent szellemi képeségüek és a testi fogyatékosok problémái felé fordult. E témáról több szakcikke jelent meg olyan neves korabeli lapokban, mint a Pester Lloyd, a Pesti Napló, a Független Polgár. Európai tanulmányutat nyert megdöbbentöen realista szakcikkével, melyet a nagyvárosokban élö fogyatékosok sorsáról írt: Der Unterricht der Cretenen, Blödenigen und Idioten címel.
Európai körútja során tanulmányozza a témához kötödö helyzeteket, hollandiai, franciaországi, orosz és cseh gyógyintézetekben. Hasznos tapasztalatokkal tér haza, s ezek alapján nyílik meg 1875 öszén Rákospalotán a Buták és Kretének Védegyletének támogatásával a Munka elnevezésü gyógyintézet, amelynek szakmai vezetöjévé öt választották meg. 1877-ben saját költségén önálló intézetet is szervez Budán, melynek a mai fül számára kicsit furcsa csengése van. Elsö Magyar Hülyenevelö és Ápoló Intézet. Állandó levelezésben, szakmai konzultávióban állt Európa kiemelked? gyógypedagógusaival. 1879-ben aranyéremmel tüntették ki a párizsi világkiállításon. 1919. április 29-én halt meg Budapesten. Emlékét Körmenden egykori háza helyén, a mostani Hunor borozó falán éppen tíz esztendövel ezel?tt a Vársovédö és Szépítö Egyesület kezdeményezésére felavatott márványtábla örzi.


Nagy kár, hogy a tábla szövegrészében a mai napig hibásan szerepel Frim Jakab neve és születési éve is!



Rábavidék (Tóth László)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.