Fehér foltok a lakókörnyezetben

gangura | 2002. augusztus 27 19:25:25 | körmendi hírek |
A "fehér foltok" jelzöt ezúttal a városban fellelhetö, lepusztulóban lévö épületekre, lakóházakra, vagy éppenséggel már lakatlan építményekre értjük. Sokan, sok helyen sokféleképpen teszik szóvá megoldásra váró helyzetüket. Jobb lenne egyiket-másikat eldózerolni, némelyiket talán felújítani, funkciót találni nekik. Kis körsétát teszünk Körmenden, s a teljesség igénye nélkül az alábbikat tapasztaltuk.


Egyik építészetileg szép megoldású, ám "lerobbant", lelakott, fokozatosan tönkremenö épület a Kossuth Lajos utcában, a sportcsarnokkal szemben található, úgynevezett "Murai-ház". Önkormányzati tulajdonban van, lakott. Áldatlan állapotok uralkodnak itt. Hiányos nyílászáró tokok, szélszabdalta, lengedezö függönydarabok, omló vakolat, így nem éppen dicsfénye a városnak, de rendbetétele után akár egy sportpanzió is kialakítható lenne az épületben.

Ugyancsak önkormányzati tulajdonban lévö emeletes épület a Thököly utca 46-os számú ház. Két oktatási intézmény közvetlen közelében! Jelenleg - a tájékoztatás szerint - lakatlan, ám egyfajta élet, a környezetet is figyelembe véve eléggé el nem itélhetö formában zajlik itt éjszakánként. Felújítását, korszerüsítését már többször fontolgatták a városatyák s az ügyben érdekelt szakemberek , ám konkrét lépés nem történt. Eladása is szóba került, de nem tolonganak érte a vevök, mert olyan siralmas az állapota.

Ugyancsak az egyik legforgalmasabb helyen a Thököly utcában áll a régi posta épület és mellette egy emletes ház, a volt valamikori "Lillik kocsma". Az épületsor egyik szárnyában napjainkban a Matáv karbantartó részlege üzemel, ám túlnyomó része üresen omladozik tovább. Eladásra meghirdette a város, ám vevö nem akadt. A müszaki irodán hallottak szerint még az idén lebontásra kerül. A felszabaduló területen így modern, korszer? környezetbe illö épület szépíthetné a városképet. Ennek a megépítésére talán akad vállakozó. Id?közben ebben az ügyben önkormáynzati döntés született, s lebontják az épületet. Ezt követöen megvalósulhat a Hunyadi és Thököly utca összekötése, a terület rendezése, átépítése, parkolóhelyek kialakítása.

Ebben az utcában a keleti oldalon van még egy épület, pontosabban egy házmaradvány is. A 14. szám alatt az egykori Avas ház romjai. Szó szerint, mert igencsak düledez? félben leledzenek a föfalak. Az építmény több része hiányzik. A tulajdonos nem igazán figyel rá, így a ház hamarosan összedöl. Mindenesetre látványként már most sem nevezhetö szépnek.

Aztán felkerülhet a figyelemre méltó, elbontandó vagy rendbeteendö épületek sorába a Kossuth Lajos utca 14-es számú öreg ház is. Magántulajdonban van. Falai már-már veszélyesen megrepedtek, vakolata apránként, de foylamatosan a járdára és az úttestre potyog. Rendbetétele szinte elodázhatatlan feladat.

Exponált helyen a Deák Ferenc és az Arany Jánso utca sarkán is áll egy "problémás" épület. Jelenleg - ha nem is huszonegyedik századi körülmények között - lakott. Az összedölés veszélye itt is fennáll, nem beszélve a környezetrondító látványról. Igaz, az épületnek sok, 80(!) tulajdonosa van.


Rábavidék (ász)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.